Hírek

2013.02.28. 13:14

Zsi Chiméra, isten veled!

A luxori hőlégballon szerencsétlenségben életét veszett 34 éves Gyetvai Zsuzsanna népszerű képzőművész volt Angliában.

Kovács Erika

Itthon erről az oldaláról alig ismertük, pedig neves galériákban is voltak kiállításai.

Senki nem próféta a saját hazájában, tartja a mondás. Gyetvai Zsuzsanna tehetsége is Londonban bontakozott ki, 12 évig kint élt, ott végezte tanulmányait és ott kezdett el alkotni Zsi Chimera művésznéven.

A Kiméra (Khimaira) kifejezés eredetileg a görög mitológiában szerepel, Homérosz Iliászában is felbukkan, mára pedig általánossá vált az állatokból és emberekből összegyúrt képzeletbeli lények elnevezésére. Ez azért fontos, mert Zsuzsa selyemre festett képein, digitális kollázsain ilyen különleges, mondhatnánk, szürreális lények szerepelnek, ahogyan a honlapján is látható.

Különféle transzformációkon és mutációkon esnek át képzeletbeli lényei, amelyeket nagyon precízen, klasszikusan festett meg.

 

Gyetvai Zsuzsanna, angol művésznevén Zsi Chimera egyik alkotása előtt

 

- Izgalmasak, szépek a munkái, amelyeken fantasztikus részekből összeállított bútorokat és hangszereket jelenített meg. A művészt korábban nem ismertem, a veszprémi képzőművészek ajánlották, hogy feltétlenül hívjam meg a Művészetek Völgyébe így emlékezett Gyetvai Zsuzsanna egyetlen itthoni bemutatkozására Papp Ervin, a kiállítások programgazdája.

A művész 2010. július 23. és augusztus 1. között állította ki alkotásait Monostorapátiban, az iskolában. Alkotásairól szóló ismertetőjében művésznevén Zsi Chimerának nevezte magát, és műveiről ezt írta: Művészet és filozófia. A legújabb munkáim digitális kollázson alapulnak.

Különböző antik bútorok es állatformák kivágása és kombinálása után létrejön a munka vázlata, majd ez szolgál a nyomtatás alapjául a fotografikus rézkarcok esetében. A collagraphy pedig egy olyan nyomtatási technika, amikor eltérő anyagokat adok egy nehezebb alaphoz, tehát egyfajta három dimenziós kollázs, amelyről a lenyomat készül.

Életében több kiállításának már nem örülhetnek Monostorapáiban élő szülei, mert a luxori hőlégballonos tragédiában Zsuzsa elrepült a színes madarai után, amelyeket szintén nagy előszeretettel festett. Legfeljebb posthumus. Nem vigasz, hogy a művészekkel általában ez történik. Haláluk után fedezik fel őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!