Hírek

2013.03.19. 13:20

Ferenc pápa, a béke követe

Szerény, közvetlen, alázatos, barátságos. A béke eszköze, mondták Veszprém megye papok, politikusok Ferenc pápáról.

Balla Emőke

Ferenc pápa megválasztása alkalmából dr. Márfi Gyula veszprémi érsek vasárnap este hálaadó szentmisét mutatott be a bazilikában. A misén is örömét fejezte ki a pápa megválasztásáért.

- A Szentatya egy szerény, alázatos, közvetlen, egyszerű viselkedésű ember. Tudom róla, hogy szereti a sportot, különösen a labdarúgást, ahogyan én is. Különleges az is, hogy éppen egy napon, december 17-én ünnepeljük születésnapunkat. 1998. június 29-én, Péter-Pál ünnepén Rómában többekkel együtt egyszerre vettük át az érseki palliumot boldog János Pál pápától. (Az érseki pallium liturgikus öltözet, a hatalom és hűség, a Szentszékkel fennálló közösség jele. Csak liturgikus alkalmakkor, a miseruha fölött viselhető, az érsekek kizárólag egyháztartományukon belül hordhatják - a szerk.)

Nagy Károly kanonok Ferenc pápa első, a bíborosoknak mondott beszédéből idézett, azzal jellemezve őt. A pápa azt mondta, úgy kell ráhagyatkozni Istenre, ahogyan Ábrahám tette. Építkezni kell, építeni Krisztus egyházát, ahol a szegletkő maga Jézus Krisztus. Minden pillanatban Jézus Krisztust kell hirdetnünk, keresztjével együtt, hiszen a kereszten váltott meg bennünket. Ez Ferenc pápa küldetése is, aki Máté evangéliumából választotta jelmondatát, Máté apostol elhívását: "Megkönyörült rajta és kiválasztotta". Ferenc pápa a béke eszköze, ezért választotta Szent Ferenc nevét is.

Ferenc pápa egyszerűsége, közvetlensége, barátságossága, szerénysége, alázata, világot formáló gondolatai reményt adnak adnak arra, hogy tevékenysége által mindenkinek jobb lesz. Nemcsak a katolikus egyház, a keresztény világ, de az egész emberiség számára példamutató lehet az, milyen humánus alapértékeket, morális viselkedésmintákat közvetít Ferenc pápa, mondta Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)Veszprém megyei elnöke. Ferenc pápa megválasztása különös öröm számunkra, fogalmazott Latorczai János, a KDNP veszprémi elnöke.  

-  A jezsuita alapokon nyugvó pápa a szigorúságot, puritán, önmegtartóztató életformát deklarálta. Bízunk benne, hogy az ő vezetése alatt ez a puritánság fokozódik és itt elsősorban nem az egyház vagyonát, hanem gondolatiságát, üzenetét említem. A katolikus egyházat a liberális politika az elmúlt években széthúzó egyházként tüntette fel, reményeink szerint a pápai szentség megtisztítja majd az egyházat a széthúzást tükröző tünetektől, jelektől. Újdonság, hogy Ferenc pápa - olasz származása mellett - dél-amerikai; várhatóan az európai katolikus gondolkodást a dél-amerikaival ötvözi. A hit védelme és a szegények, szolgálata, istápolása, ez a Máltai Szeretszolgálat jelszava. Ma, ebben az elszemélytelenedett világban különösen fontos, hogy figyeljünk egymásra, az elesettekre és a szegényekre, közvetlen kapcsolatot alakítsunk ki velük, mondta Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretszolgálat Egyesület Befogadás Háza intézményvezetője. Mi is erre törekszünk, nem is lehet a szeretszolgálatot másként végezni.

 

 

 

 

XVI. Benedek pápa lemondását követően a katolikus egyház bíborosi testülete a pápaválasztó konklávén, 2013. március 13-án este választotta meg az új katolikus egyházfőt. A választás Jorgé Mario Bergoglio argentin bíborosra, Buenos Aires-i érsekre esett, aki Assisi Szent Ferenc után vette föl nevét. Ferenc pápa március 19-én, Szent József ünnepén lépett Szent Péter örökébe. A szolgálata megkezdésére bemutatott szentmise előtt Ferenc pápa felöltötte az egyházi szolgálatot szimbolizáló pápai palliumot, amely Krisztusra, a jó pásztorra emlékeztet, aki vállára veszi és magával viszi a beteg bárányt. A halászgyűrű Pétert apostolt, a halászt idézi, akit Jézus az emberek halászául rendelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!