Hírek

2013.03.21. 06:38

Jól felkészült ellenerő - gyakorlat Várpalotán

Várpalota - Látványos szakharcászati gyakorlaton mutatta be felkészültségét a napokban a nullponti lőtéren az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) ellenerő százada.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai székhely alakulat egyik alegységeként működő ellenerő század 2004-ben alakult meg. Alapvető feladatuk, hogy az MH BHK kezelésében lévő lőtereken gyakorlatozó magyar és külföldi katonai alakulatok ellenséges csapatai legyenek, megfelelően kiképzett ellenerő nélkül ugyanis nem lehet igazán sikeres például egy missziós felkészítés. Két lövészszakasz mellett találunk harckocsiszakaszt is a század kötelékében, amelynek tagjai a héten a nullponti lőtéren  szakharcászati és műszaki kiképzési foglalkozáson vesznek részt.

Egy BTR páncélozott harcijárműből kiszállva rohamozták meg az ellenséges géppuskafészket a katonák (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A rajban végrehajtott feladat során egy szögesdróttal imitált átjárón robbanóanyagot helyeztek el, majd egy BTR páncélozott harcijárműből kiszállva rohamozták meg az ellenséges géppuskafészket.
- A minél valóságosabbnak tűnő gyakorlat miatt ugyan vak lőszerrel, ám robbanóanyaggal és pirotechnikával, füsttel, illetve a sérülésekről, veszteségekről valós visszacsatolást nyújtó Miles 2000 szimulációs rendszerrel dolgozunk - mondta el a gyakorlatot irányító Lendvai Gábor főhadnagy, az MH BHK ellenerő századának megbízott parancsnoka.

Mészáros József alezredes, az MH BHK törzsfőnöke kérdésünkre hozzátette, három oktatási helyszínen zajlott az állomány kiképzése a nullponti lőtéren. _
- Az első helyszínen a parancsnoki munkát szimulálták, míg a második helyen a parancsot követően trotilból készült nyújtott töltetet készítettek a résztvevők. Utóbbi azért fontos, mert ha egy ellenséges aknamezőn átjárót akarunk nyitni, akkor az odaszállított töltet robbanásának légnyomása révén hatástalanítani tudjuk a kihelyezett gyalogsági, illetve harckocsi aknákat. Mindezt a gyakorlatban is láthattuk az oktatás harmadik, dinamikus helyszínén, ahol kiválóan helytálltak a fiaink - jegyezte meg az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!