Hírek

2013.04.08. 11:43

Az energia-megtakarításról tájékozódtak

A társasházak törvényes és energiahatékony működtetéséről rendeztek konferenciát hétfőn a veszprémi városháza Kossuth termében.

Marton Attila

A Társasházi Háztartás című lap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által szervezett, 21 állomásból álló konferenciasorozat veszprémi rendezvényén Meichl Mátyás, a szaklap főszerkesztője megnyitóbeszédében kiemelte, a társasházak jelentős vagyonokat kezelnek és olyan forrásokat tudnak mozgósítani, amelyeket magánszemélyek vagy egy-egy háztartás képtelen lenne.

Fotók: Penovác Károly

Az energiahatékonysági felújításról elmondta, évről évre több társasház kapcsolódik be ezekbe a programokba, a rezsicsökkentés pedig elősegítheti, hogy a jelenleginél még nagyobb számban vegyenek részt hasonló beruházásokban. A főszerkesztő végül köszönetét fejezte ki a veszprémi önkormányzatnak, hogy a városházán biztosított helyszínt a rendezvénynek.

Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, jelentős azoknak a veszprémieknek a száma, s ez az országos arányokban is megfigyelhető, akik társasházban élnek. A konferencia két üzenetét értékelve aláhúzta, a lakók és az önkormányzatok közös érdeke a társasházak törvényes működtetése, míg az energia-hatékonyság növelése hasznos a lakóknak, emellett a környezetet is óvja. A résztvevők ezután pénzügyi és műszaki szakértők, valamint pályázatírók előadásait hallhatták.

Szabóné Harmath Edit, egy társasházi értékesítő szakértő hangsúlyozta, egy energiatakarékos beruházással 30-40 százalékkal csökkenthetők a fűtésre fordított költségek. A konferencián bemutatták az Energiahatékonysági díjjal elismert épületek - THT Top 100 című kiadványt, amely részletesen, számadatokkal alátámasztva mutatja be száz társasház energiahatékonysági beruházását. A megyéből három várpalotai és egy veszprémi társasház szerepel a könyvben.

Az előadások között az energiahatékonysági beruházások banki hátteréről, a lakóközösségek biztosításának szempontjairól, a társasházak víz- és hőfelhasználásának pontosabb méréséről beszéltek a szakemberek, emellett az érdeklődők arra is tippet kaphattak, hogyan kerüljék el a penészesedést hőveszteség nélkül, valamint arról, hogyan lehet végrehajtani önerő nélkül energiahatékony fűtéskorszerűsítést. A konferencia utolsó részében Dr. Bék Ágnes, a szervezésben résztvevő egyesület elnöke beszélt a közös képviselők feladatát érintő jogszabályváltozásokról, majd jogi tanácsokat adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!