Hírek

2013.04.06. 08:05

Folytatódik a védekezés a kiöntött Marcalnál

Egész éjszaka és nappal folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. Közel 400 ember dolgozik a gátakon, köztük önkéntesek, rendőrök, a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei.

MTI

 

19:30 - A helyszínen lévő vízügyi szakemberek jelzése alapján még nem indult meg a Marcal apadása. A folyó stagnál. A védekezést folytatni kell, amíg az apadás el nem kezdődik.

250-300 ember dolgozik folyamatos váltásokban a gátakon. Este 8 órakor újabb turnus önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó és NAV munkatárs kezdi meg az "éjszakai műszakot" a már említett részeken: Marcaltő és Egyházaskesző között, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein.

A korábban közölt útzárakban-, megnyitott híd esetében, megnyitott utak esetében nem történt változás.

16:15 - A vízügyi szakemberek jelzése alapján 15 óra 15 perckor tetőzött a Marcal folyó Nemesgörzsönynél. Ezután megindult a lassú apadás.

Útzárakkal kapcsolatban további változás, hogy a 8412-es úton Egyházaskeszőnél, és a 84123-as úton Várkeszőnél közlekedhetnek a gépjárművek, de kizárólag célforgalom korlátozással.

A korábban közzé tett Várkesző , Rába-csárda melletti kis híd továbbra is nyitott a személyautó forgalom előtt.

(Fotó: Orosz Péter)

12:00 - A vízügyi szakemberek jelzése alapján a Marcal folyó stagnál, ezért továbbra is szükség van homokzsákos védekezésre.

A délelőtt folyamán nem történt változás a helyszínekben Jelenleg 400 ember dolgozik a gátakon, alacsonyabban fekvő részeken, Marcaltő és Egyházaskesző között, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein.A helyszínre érkeztek a Magyar Vöröskereszt munkatársai, ételt, italt osztanak a védekezésben résztvevőknek.

A védekezésben részt vesznek önkéntesek, vízügy szakemberei, tűzoltók, katasztrófavédelem szakemberei, polgárőrök, önkéntes tűzoltó egyesületek állománya. További segítségként a helyszínre érkeztek a rendőrség-, és a NAV munkatársai.

Változás, hogy Várkeszőnél, Szany irányából a Rába-csárda melletti kis hidat megnyitották a személyautók előtt, így a település megközelíthető Szany-, és Kemenesszentpéter felől is személygépjárművel.A tehergépjármű forgalom nem engedélyezett.

A korábban említett utak továbbra is zárva vannak.

A délelőtt folyamán 3 esetben segédkeztek a tűzoltók pinceszivattyúzásoknál.

A reggeli helyzet: Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t.

Németh Tamás elmondta: péntek éjjel változó létszámmal - 70-250 emberrel - folytatták az árvízi védekezést, továbbépítették az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 130 méter hosszú, és még 60 métert szeretnének hozzáépíteni.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás.

Hozzátette: Marcaltőnél nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) hoztak létre pénteken, ez védi a beáramló víztől a települést, amelynek határában a folyó elöntötte a kerteket.

 

Veszprém megyében lezárt út

Útszám

Kezdő km sz.

Vég km sz.

Település

8406

11+000

13+000

Nemesgörzsöny–Egyházaskesző

8412

1+000

1+500

Egyházaskesző

84123

0+000

0+790

Várkesző

8405

5+000

10+000

Békás-Kemeneshőgyész

84115

0+000

3+090

Marcaltő

 

Az elmúlt 24 órában összesen 22 jelzés érkezett káresetről a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. Egy esetben tűzoltásnál, 2 esetben közúti mentésben, 18 esetben pince szivattyúzásoknál segédkeztek a tűzoltók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!