Hírek

2013.04.22. 14:33

Katasztrófavédő ifjak a pályán

A tapolcai Batsányi gimnázium és a pápai Tarczy iskola csapata bizonyult a legjobbnak a Margit-romoknál rendezett megyei ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen.

Szabó Péter Dániel

A területi vetélkedők legjobbjai, az általános és a középiskolás korosztályból 10-10 csapat kapott meghívást a hagyományos viadal megyei döntőjére, amelyet a veszprémi vár alatt, a Margit-romok és a Szerelemsziget környékén rendezett meg a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szép, napsütéses időben Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes biztató szavait követően rögvest neki is vágtak a feladatokkal tűzdelt pályának a Balatonalmádiból, Balatonkeneséről, Balatonfűzfőről, Pápáról, Sümegről, Tapolcáról, Ugodról és Várpalotáról érkezett nebulók. Nem volt egyszerű dolguk, 10 állomáson kellett bizonyítaniuk elméleti és főképp gyakorlati felkészültségüket.

 



Az árvízi védekezés jegyében homokzsákokból gátat építettek, a Magyar Vöröskereszt szakembereinek iránymutatása mellett a sérültek ellátását, a sebek kötözését mutatták be, de a veszélyes anyagok ismeretét és a szelektív hulladékgyűjtést illetően is helyt kellett állniuk. Különösen népszerű volt a diákok körében a Séd-patakon átívelő hídnál zajló feladat, ahol előbb vegyvédelmi ruhában kúsztak az ifjak, majd vizet kellett vételezniük a patakból, végül pedig tűzoltó fecskendővel lőttek célba.

Derült pillanatokat okozott a Benedek-hegy gyomrában kialakított pálya is, ahol bekötött szemű társukat kellett irányítaniuk tűzoltó felszerelések után kutatva a diákoknak, de a rendhagyó, katasztrófavédelmi szakkifejezéseket felvonultató activity is mosolyt csalt a résztvevők arcára. A jó hangulatú versenyt végül szoros küzdelemben a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola, illetve a tapolcai Batsányi János Gimnázium csapata nyerte, akik így jogot szereztek arra, hogy Veszprém megyét képviseljék az országos döntően, amelyet április 27-én, szombaton rendeznek Budapesten. 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!