Hírek

2013.04.26. 16:34

Szívdobbanás a múzeumban

Szívdobbanás - A kardiológia múltja és jelene címmel nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

Napló

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása Budapest és Szeged után érkezett Veszprémbe. A tárlat az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatának, a szívgyógyászatnak a történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig.  A szervezők szeretnék, ha a vándorkiállítással tudatosulna: emberi életek sokaságát köszönhetjük a technika és a tudomány fejlődésének, ám mindez nem elegendő, ha mi magunk nem érzünk felelősséget saját egészségünk iránt. 

- Szív nélkül nincs élet, a szív mind a folklór, mind az emberi kultúrtörténet nélkülözhetetlen eleme - mondta köszöntőjében Limbacher Gábor a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Majd ezt alátámasztva nyelvünk gazdag szófordulataiból olvasott fel, melyekben a szív szavunk van.

 

Az orvostudománynak hála, ma már újra tudják indítani ezt a csodálatos szerkezetet, sőt már a szívátültetés is egyre gyakoribb (Fotó: Orosz Péter)

Varga Benedek a Semmelweis Orvostörténeti múzeum igazgatója megemlítette, intézményük öt és fél éve szervez hasonló vándorkiállításokat. A mostani tárlat a szív nagyszerűségére, ugyanakkor sérülékenységére szeretné ráirányítani a figyelmet.



Hozzátette, ma Magyarországon száz emberből ötvenhárman halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben. A kiállítás a lehető legjobb helyen van, hiszen a múzeum egyik szomszédja épp a kórház, a másik az egyetem, ahol fontos kutató-fejlesztő munka zajlik  mondta a kiállítást megnyitóján Rácz Jenő. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója kitért az orvostudomány, köztük a szívgyógyászat fejlődésére is, mely lehetővé teszi, hogy ma már szíveket lehet újraindítani, pacemakert beültetni, sőt már szívátültetésre is képes az emberiség.

A kiállításon több fénykép, orvosi eszközök, valamint CT-felvételek is láthatóak.

 

 


Néhány érdekes adat a szívről: naponta kb. száz- ezerszer ver, 70 év alatt 2,5 milliárdszor. A vérerek hálózata testünkben kb. 100 000 km. Egy kamra szívverésenként kb. 70 köbcentiméter vért tud kilövellni, ez percenként 5 liter vérnek, azaz egy felnőtt ember teljes vérmennyiségének felel meg. Ami naponta 7000 liter vért jelent.  A szívből kiáramló vér  25 másodperc alatt járja körbe a testet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!