Hírek

2013.05.08. 18:22

Hitelszédelgők hálójában

Megváltásként hangzott a telefonban a csilingelő női hang: megoldást kínált a család súlyos hitelgondjaira.

Gombás Gabriella

M. Erzsébetnek ekkor még fel sem tűnt, hogy az ismeretlen tudta a telefonszámát, sőt, még azt is, hogy melyik banknál van jelzáloghitele. Kapott az alkalmon, és máris összejött az első találkozó.  A telefonáló hölgy pontosan tudta, hol és milyen házon van jelzálogom, valamint hogy a hitelt az ausztriai Pingauban működő banknál vettem fel  elevenítette fel  a történteket M. Erzsébet. 





Az  iroda zárva van, bár a felirat még ott van az ajtón, a szélhámosok felszívódtak (Fotó: Gombás Gabriella)

- Azt mondta a telefonáló nő, nem számít, hogy BAR-listás vagyok, olyan kedvező törlesztőrészletű hitelt tud nekem elintézni, amellyel kiválthatom minden adósságom. Azt javasolta, találkozzunk a veszprémi bevásárlóközpont kávézójában, beszéljük meg a részleteket, hozzam el az előző hiteleimről és a házról szóló összes dokumentumot és 50 ezer forintot az ügyintézés költségeire. Én meg hittem neki és a családi kasszából vettem ki a pénzt, annyira bíztam abban, hogy sikerülni fog - mondja az igen rossz lelkiállapotba került Erzsébet.  

A találkozón két hölgy jelent meg, az egyik K.-néként, a másik T.-néként mutatkozott be, megnézték Erzsébet iratait, kiválogatták és átvették az 50 ezer forintot. Erzsébet elhitte, hogy megoldást lelt a család anyagi gondjaira, először a gyanú szikrája sem éledt fel benne. Pedig a két nő semmivel sem igazolta magát, elismervényt sem adtak az átvett iratokról, sem az 50 ezer forintról. Erzsébet pedig aláírt egy nyomtatványt, anélkül, hogy elolvasta volna. 

- Azt hittem, valamiféle elismervény vagy szerződés lehet, s majd kapok belőle egy példányt, de nem ez történt, T.-né valósággal elkapta előlem, nehogy beleolvassak. Közölték, hogy további 125 ezer forintos költséggel jár majd az ügyvédi közreműködés, amit majd akkor kell kifizetni, ha már lesz 8 hiteligénylő és helybe jön az ügyvéd. Majd telefonon értesítenek a hitelbírálatról, mondták, és elmentek. Utána kerestem őket telefonon, de nem tudtam elérni. Alig tíz nap múlva Erzsébet telefonhívást kapott. Az ismeretlen női hang közölte, a burgenlandi banktól hívja, s tájékoztatta, hogy további 40 ezer forintos banki költsége lesz, a pénzt másnap a veszprémi OTP előtt kell átadnia az ott várakozó személynek.

Ekkor leesett a tantusz, megvilágosodott a helyzet. Erzsébet egyszeriben tisztán látta, milyen naivan rohant bele a szédelgők hálójába:  - Annyira hinni akartam abban, hogy megoldhatom a család anyagi gondjait, s hogy a mostani több százezer helyett 60 ezer forintos törlesztőrészlettel kiválthatom a hiteleinket - mondja Erzsébet, s akkor már fontolóra vette, hogy talán a rendőrséghez kellene fordulnia. Másnap mégis messziről leste, mi történik az OTP előtt.

Erzsébet számára megváltásként hangzott a telefonban csilingelő nő hangja: megoldást kínált a család súlyos hitelgondjaira, csak később fogott gyanút, amikor már ötvenezer forintot kicsaltak tőle (Fotó: Penovác Károly)

- Két nő álldogált ott, az egyikben felismertem K.-nét. Ő is megismert engem és eliszkolt, a másik pedig a nevemen szólított és a negyvenezret követelte, én pedig az irataimat. Ekkor feltűnt egy járőr, segítségért kiáltottam, a rendőr igazoltatott minket, de semmit sem tehetett, nekem kellett volna időben megtenni a feljelentést. Úgy gondoltam, a nyilvánossághoz fordulok - magyarázza Erzsébet zaklatottan, hogy miért hívta fel szerkesztőségünket. 

Erzsébet egy névjegyet kapott a T.-néként bemutatkozó asszonytól. Rajta egy cég neve, mobilszám, e-mail. Ezen a számon hívtuk és beszéltünk vele, már nem a budapesti osztrák cégnél dolgozik, mondta, saját független pénzügyi tanácsadó irodája van Veszprémben a volt szakszervezeti székházban. Hát jó, akkor találkozzunk, kértem, de nem ért rá. K.-né kolléganőjével is szívesen beszélnék, ő talán ráérne? Meg sem lepődtem, amikor azt mondta, semmilyen K.-nét nem ismer. Majd bediktálta az e-mail címét, ahova eljuttathatjuk a kérdéseinket. Megtettük.


Rövid idő alatt választ kaptunk:
"Kedves Hölgyem! Szerintem rossz címre küldte az e-mailt, velem nem beszélt telefonon, és nem velem kell találkoznia. Üdvözlettel: T." A volt szakszervezeti székházban bérelt iroda zárva. Megtudtuk, hogy a bérlő egy magánvállalkozó, de hónapok óta tartozik a bérrel, ezért lakat került az iroda ajtajára. Már éppen kezdett kikerekedni a szélhámosok kis köre, amikor még egy kísérletet tettek arra, hogy a hiszékeny Erzsébetet még egy ideig hiú reményeiben ringassák. A minap K.-né felhívta őt telefonon, és közölte, meglesz a hitel, csak napok kérdése és jön a pénz. De ezúttal Erzsébet telefonján már nem jelent meg a telefonszám, amit személyesen a K.-néként bemutatkozó személy pötyögtetett be Erzsébet mobiljába két héttel korábban, a kávézóban.  

Erzsébet pénze elúszott, iratairól semmit sem tud, K.-né és T.-né telefonján nem jelentkezik senki, az iroda zárva, a szélhámosok felszívódtak. 


- Elveszik az utolsó vasunkat is, szélhámosok vadásznak a hiteltörlesztéssel küszködőkre. A lóvá tett emberek nem szívesen  állnak a nyilvánosság elé, de én megtettem. Talán tanulnak belőle mások - zárta a történetet Erzsébet.

 



A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesei figyelmeztetik a lakosságot, legyenek éberek, őrizkedjenek a gyanús alakoktól, akik hazai vagy külföldi munkahelyet, munkalehetőséget vagy hitelt közvetítenek, amire közvetítői díjat vagy költségtérítést kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!