Hírek

2013.05.22. 16:08

Nehéz helyzetben a Bakonykarszt

Jelentős, 380 millió forintos hiánnyal fogadta el a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. 2013-as üzleti tervét a társaság közgyűlése.

Szabó Péter Dániel

A cég Pápai úti székházában a tulajdonos önkormányzatok képviselőinek részvételével tartotta évi rendes közgyűlését a Bakonykarszt Zrt. A 2012-es évvel kapcsolatban Kugler Gyula vezérigazgató elmondta, annak ellenére azonban, hogy a szennyvízcsatornával ellátott települések száma tovább nőtt, s a tavalyi év végére elérte a 76-ot, a számlázható szennyvíz és az értékesített ivóvíz mennyisége is tovább csökkent.

- Több területen is megtakarítást tudott elérni a cég, üzemi bevételeink is pozitívan alakultak a 2012-es évben, s ennek örömteli következménye az előzetes tervet túltejesítő, 156,6 millió forintos adózás utáni eredmény.

Mindezek mellett azonban továbbra is jelentős kintlévőségekkel számolhatunk, az immár állandónak mondható 250-300 millió forint közötti összeghez a Mal Zrt. 136 milliós tartozása is hozzáadódik, ráadásul a 90 napon túli kintlévőségek száma is növekszik. Minden jogi lépést megteszünk, ám egy idő után elfogynak az eszközeink - szögezte le a vezérigazgató.

Huszárné Bacsárdi Valéria, a cég felügyelőbizottságának elnöke, Harsányi István, az igazgatóság elnöke és Kugler Gyula, a Bakonykarszt vezérigazgatója látható (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A beszámoló támogatását kérte hozzászólásában a közgyűléstől Huszárné Bacsárdi Valéria, a Bakonykarszt felügyelőbizottságának elnöke, valamint az ülést levezető Harsányi István, a cég igazgatóságának elnöke, a könyvvizsgáló jelentése pedig megállapította, hogy a 2012-es üzleti jelentés szinkronban van a társaság beszámolójával, vagyoni helyzetével.

A beszámolót végül egyhangúan elfogadták a megjelentek, akik támogatták azokat az előterjesztéseket is, amelyek szerint a 2013-as évben nem emelkedik az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak javadalmazása, a könyvvizsgáló cég is a jelenlegi összegért végzi tovább munkáját, valamint béremelés sem lesz a Bakonykarszt Zrt.-nél. Szükség volt a 2013-as üzleti terv módosítására is.

A dokumentumot ugyan tavaly decemberi rendkívüli közgyűlésen már elfogadták a tulajdonos önkormányzatok képviselői, ám az elmúlt időszakban bekövetkezett változások alapjaiban írták át az idei célokat és lehetőségeket. Kugler Gyula vezérigazgató elmondta, a közművezetékek adója miatt 351 milliós kiadása lesz a cégnek, míg a víziközmű-cégeknél is bevezetett rezsicsökkentés fél év alatt 181 millió forintnyi kiesést jelent az árbevételben.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere, mögötte középen Gyapay Zoltán Öskü polgármestere és Berki Józsefné, Tés polgármestere látható (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ugyan 150 millió forintért hosszú évek után értékesíteni tudták Budapest úti ingatlanjukat (a felújítást követően itt kap majd helyet a veszprémi járási hivatal), s több területen csökkentették költségeiket, ám a közműtulajdon átháramoltatásából következő vagyonvesztés mellett így is 380 millió forintos hiánnyal kell tervezniük a 2013-as évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!