Hírek

2013.05.20. 12:55

Szennyvíztisztítás - Több százmillióból fejlesztenek

Dudar - Még ebben a hónapban megkezdődnek a településen a szennyvíztisztító telep és a szennyvízelvezető rendszer felújítási munkálatai. A beruházás teljes költsége 259 millió forint.

Varga Domokos Péter

A projekt az Új Széchenyi terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az egymáshoz közel eső községek, Dudar, Bakonynána, Bakonyoszlop, Bakonyszentkirály, Csesznek, Nagyesztergár és Olaszfalu községek közösen oldják meg a szennyvízelvezetést és -kezelést, erre a célra önkormányzati társulást hoztak létre.

A szennyvíztisztítás korszerűbbé válik, javul a kimenő víz minősége, lényegesen csökken a szaghatás - mondta el a 259 millió forint értékű beruházásról Tóth Edina Kitti, Dudar község polgármestere (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az előzményekről Dudar polgármestere, Tóth Edina Kitti elmondta, a szennyvíz-agglomerációt alkotó települések 2011. augusztus 15-én Dudar gesztorságával nyújtották be az előkészítésre vonatkozó pályázatot. Ezt elnyerték, a tervezésre és az előkészítésre 14 millió forintot fordítottak, 15 százalékos önrésszel. A kivitelezésre vonatkozó pályázati dokumentációt 2012. július 31-én nyújtották be, melyet még abban az évben, november 8-án pozitívan bíráltak el. Az események ettől kezdve felgyorsultak, úgy jutottak el mára odáig, hogy a nyílt közbeszerzési eljárást követően kiválasztották a kivitelezőt, egy pápai kft.-t.

Az agglomerációt alkotó települések között több kilométer a távolság, a domborzati viszonyok miatt átemelőket, hosszú nyomóvezetéket kellett kiépíteni. A körülmények miatt a szennyvíz sokáig tartózkodik a rendszerben, ami a mai napig megoldatlan szagproblémákat eredményezett. A szennyvíztisztító telepen eddig nem tudták az előírt tisztasági paramétereket produkálni, ezért folyamatosan szennyvízbírságot kellett fizetniük. A mostani munkálatok során korszerűsítik a rendszert, az átemelőket és a szennyvíztelepen a gépészetet, ettől lényegesen csökken a szaghatás is.

A pályázat 100 százalékos finanszírozású, így az agglomerációban részt vevő településeknek a nagyobb kapacitású és korszerűbb szennyvízelvezető és -feldolgozó rendszer kiépítése további pénzébe már nem kerül - közölte Tóth Edina Kitti. A telep üzemeltetését továbbra is a Bakonykarszt Zrt. látja el.

A most elkezdett munkálatokat a jövő év folyamán befejezik, majd a fél év próbaüzemet követően 2015 elején átadják a létesítményt.

 

 

A polgármestertől azt is megtudtuk, a szennyvízkezelő rendszer korszerűsítése mellett további fejlesztések is zajlanak a településen. Az Új Széchenyi terv keretein belül a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer javítására tavaly 60 milliót kaptak, a kivitelezést helyi cég nyerte el, idén itt is elkezdik a munkálatokat. Mivel az iskolára épített napelemek maximálisan hozták az elvárást, nyolcezer négyzetméteres naperőmű telep építésére adtak be pályázatot, melyet már befogadtak. Ennek összege 220 millió, várhatóan erről is hamarosan döntés születik. Várják még a melegkonyha, az iskola és a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítésére beadott 277 milliós pályázat eredményhirdetését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!