Hírek

2013.05.24. 15:38

Szilárd alapokon áll a barátság hídja

A harminc éves Veszprémi Magyar-Finn Egyesület jubileumi programmal ünnepelte az évfordulót.

Balla Emőke

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (Vemafi) alapítása óta igényes, minőségi munkát végez, a tagok szabadidejükből áldozva, aktívan tevékenykednek, sokoldalú munkát végeznek, mondta dr. Szíj Enikő, a Magyar-Finn Társaság elnöke  a Városházán  pénteken nyílt kiállítás megnyitóján.

Az ünnepi program köszöntőjében  Porga Gyula  polgármester   rámutatott: Veszprém életét sok erős, jól működő közösség színesíti, közülük is kiemelkedik a magyar-finn egyesület. Pasi Tuominen, a Finn Köztársaság nagykövete magyarul beszélt arról: a nagykövetség értékesnek tartja és támogatja az egyesületek által végzett munkát, a tagok önzetlenül dolgoznak a kapcsolatok építésén. Különösen fontosnak tartja, hogy a fiatalokat is megszólítsák.




Tímár Veronika,  a Vemafi tiszteletbeli, örökös elnöke arról beszélt, az a testvérvárosi kapcsolat  működik eredményesen, amely mögött erős civil szervezet  áll. Veszprém és Rovaniemi között sokan építették  az utat, az egyesület sokszínű programot valósított meg. Veszprémben megünneplik a Kalevala-napot, a Juhannust és a Pikkujoulu-t (kiskarácsonyt), Rovaniemiben a magyar nemzeti ünnepeket.

 



Dr. Szoboszlai András, a Vemafi elnöke úgy fogalmazott: a barátság  hídja biztos alapokon áll, a híd pilléreit magyar és finn földön építették. Az egyesület  kulturális  rendezvényeket, táborokat, koncerteket szervezett,  a Seija Hurri ösztöndíj alapításával országosan ismertté vált.

 



A   finn Mikulás, Joulupukki   2004 óta minden évben ellátogat a városba, a Kossuth  Lajos Általános  Iskola  és az Yläkemijoen Koulu testvériskolaként működik együtt,   az egyesület az evangélikus gyülekezettel szoros kapcsolatot ápol.  Reijo Sulasalmi, a Rovaniemi  Finn-Magyar Társaság elnöke felelevenítette az együtt töltött programokat, látogatásokat, így a legutóbbi, tavalyi veszprémi, tokaji kirándulást. Azt mondta, bár az egyesületi elnökök, polgármesterek, nagykövetek változnak, a barátság folyamatos marad.

A nagykövettel együtt ő adta át Az én Finnországom rajzpályázat nyerteseinek   Fébert Zsófiának és Kocsispéter Katának  a jutalmát. Romsics Ignác egyetemi tanár, az MTA rendes tagja előadában arról beszélt, a finn csoda, a finn fejlődés   melynek sikeréhez  hozzájárult az iskolarendszer, a finnek  megújulási képessége  nem mítosz, hanem valóság. Az ünnepségen műsort adtak a Kossuth iskola és rovaniemi testvériskolájának diákjai.

 

 

 

 

Veszprém és a lappföldi Rovaniemi 1974-ben kötött testvérvárosi szerződést, a magyarbarát finnek  létrehozták a Finn-Magyar Társaság  Rovaniemi térségi szervezetét. A veszprémi finnbarátok a megyei könyvtárral és az evangélikus egyházközösséggel   együtt fogadták  az ide látogató lappföldi csoportokat. A HNF Magyar-Finn Baráti Klub  1983 májusában alakult, szervezeti átalakulás után 1989-ben jött létre a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!