Hírek

2013.05.22. 14:32

Zajlik a munka a kastélyépületen

Gőzerővel zajlanak a bontási munkálatok a pápai Esterházy-kastély több ütemben megvalósuló rekonstrukciójához kapcsolódóan.

Polgár Tibor

A munkavégzés alatt továbbra is látogathatóak a kastély főúri enteriőr terei. A rekonstrukció jelenlegi helyzetéről és annak következményeiről Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, valamint Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán az Esterházy-kastély udvarán. A mostani, közel 1,9 milliárd forint összértékű beruházás keretében - a pincék kivételével - a kastély egészét kívül-belül felújítják, továbbá a belső udvarát is kicsinosítják.

- A kivitelező április 8-án kapta meg a munkaterületet, majd megkezdődtek a bontási és feltárási munkálatok. Azonban az épületen vannak és lesznek is olyan munkák, amiket régészeti kutatások, falkutatások után lehet csak elvégezni - mutatott rá Németh Tamás. Mint mondta, a falkutatások elsősorban a kastély földszinti részeit érintik majd.



Németh Tamás az Esterházy-kastély rekonstrukciójának jelenlegi helyzetéről és annak következményeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit (Fotó: Polgár Tibor)

A Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, a régészeti kutatások során előkerülhetnek olyan leletek, amik befolyásolhatják a projekt határidejét, de bíznak benne, hogy nem tartogat jelentős meglepetéseket a nagy múltú épület.

Boros Katalin

Boros Katalin kiemelte, nemrég ugyan megváltozott - és a továbbiakban még módosulhat - a bejárat az Esterházy-kastélyba, viszont a felújítás teljes ideje alatt változatlan nyitva tartással várják a múzeumba érkező látogatókat. Az eligazodást táblák és a kastély munkatársai is segítik.

Az Esterházy-kastély által kínált programokat, tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat és a nyári barokk tábort tehát nem érinti a zajló rekonstrukciós munka, mint ahogyan a jelenleg még a kastélyépületben található városi könyvtár működését sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!