Hírek

2013.06.06. 14:41

Színház bőrnaciban, sörrel

Az alsóörsi Harley-fesztivál nulladik napjának kiemelkedő programjaként mutatta be a Pannon Várszínház a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt.

Szabó Zsuzsanna

A szerda esti nagyszínpadon bemutatott előadás egyben történelmi pillanat is volt, hiszen az első magyar musical idén ünnepli negyven éves évfordulóját.

A Déry Tibor legendás regényéből, Presser Gábor azóta slágerekké vált zenéjével készült darab megtalálta helyét a fesztivál sodrában. A veszprémi, egykori VMK lepukkant épületében oly sokszor ment – és ott is élvezhető - előadás a kemping szabadtéri színpadához összegyűlt Harley Davidsonok és a bőrszerkós, „westerncsizmás” nézők világában egész más benyomást keltett.



Az esti előadás kezdésére még csak két harmadig telt nézőtér aztán jócskán megtelt, az első zeneszámok odacsalogatták a közelben lézengőket is. Akadt olyan motoros, aki nem bajlódott az ülőhelykereséssel, hanem motorjának kényelmes bőrülésében nézte végig az előadást. Egy-egy dal végén pedig taps helyett füttyel és dudákkal fejezték ki tetszésüket. Az igazi fesztivál-feelinghez persze hozzátartozott még, hogy - a nézők nem kis derültségére - az aktuális mókamester kezében kellő mennyiségű itókával egy-egy pillanatra a nézőtér és a színpad között nyelvét nyújtogatva, fenekét megriszálva dalolt.

A lelátón a nézők sört kortyolgattak és a Ringasd el magad című dalt már sokan együtt énekelték Zayzon Csaba színésszel. Az idő előrehaladtával aztán közelebb csordogált a nép az egyébként távol lévő színpadhoz, és itt még a Pokol Angyalainak agressziójától sem kellet tartani. (a darabban a popfesztivál „rendfenntartói), a Pokol Angyalai agyonszúrnak egy koncert közben színpadra felkapaszkodó néger fiút.)

 

Az előadás egyik leglátványosabb jelenetében a Harley-k is főszerephez jutottak (Fotó: Penovác Károly)


A kiváló hangosításnak köszönhetően mindenhol jól lehetett hallani a basszust, koncertminőségben terjedt a zene és a mikrofonokba mondott szöveg. A zenével, a hanggal fényekkel együtt keveredő kipufogó gáz szállt fel az égre. Az LGT-klasszikusokra Ringasd el magad, Valaki mondja meg, Nem akarom látni, Menni kéne mozdultak a lábak. A darab mondanivalója nyújtotta szabadság és az ösztönös emberi vadság életérzését stílusosan erősítették az előadás közben, a színpad körül felépített rámpán hirtelen berobbanó motorok, a dübörögve köröző gépek.



Színház volt ez is, csak másképp. Most nem az öltönyök mentek a színházba, hanem az előadás csöppent a bőrnacik világába. Ahogy a hétköznapokban, nyakkendőben feszengő menedzser is félredobta a laptopját arra a néhány napra, amit itt eltölt. Mert kell ilyen is. Hogy néha kicsit kiforduljon magából a világ.



A vasárnapig tartó fesztiválon számos koncerttel és más érdekes kiegészítő programokkal is várják a látogatókat. A Balaton-felvidék tájait is bejáró vezetett túrák mellett pénteken Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok tart bemutatót a fesztiválterület felett. A hanghatást jól bíróknak lesz még motordurrogtató verseny, az izmosabbaknak szkander bajnokság és rodeóbika, az izgalmat és látványt kedvelők kaszkadőr showt és triál bemutatót tekinthetnek meg. A fesztivál egyik leglátványosabb eseménye, a több ezer motoros felvonulása szombaton délben kezdődik és bejárja a környező településeket. 

/Szabó Zsuzsanna/

 

Amikor  felülök a  motorra, megszűnik körülöttem a világ és semmi más nincs, csak a gép és én, a dübörgés, a napfény, a szél, a forróság vagy a metsző hideg, az eső, az illatok, mindez fantasztikus! Ettől szép és érdekes, mert mindig más – így vall a motorozásról Muszka Éva, aki minden évben alig várja az alsőörsi Harly-fesztivált.

- A vason nincsen gond, nincs probléma, nem is lehet, mert akkor nem tudsz figyelni az útra, és nem tudod élvezni azt a különleges élményt, amit a motorozás ad  – mutat gyönyörű szépen kifényesített járgányára a csinos, kedves, elegánsan sportos megjelenésű Éva, aki büszkén mondja, hogy ma van az 59. születésnapja, éppen akkor, amikor megérkezett a  várva-várt bulira Alsóörsre, amire már hónapok óta készült. Neki ez a legszebb születésnapi ajándék, no és azok a szuper kedves és ötletes meglepetések, amiket barátaitól kapott, akikkel együtt érkezett Szentendréről a találkozóra. Itt a balatoni környezet, a hangulat meg a programok fantasztikusak, sok olyan motoros barátunkkal találkozhatunk, akikkel csak ilyenkor futunk össze. Van miről beszélni, a motorok, a túrák, az élmények, a család ezerféle közös témánk adódik – összegzi.

Megcsináltam, megcsináltam!  kiáltotta Éva Murauban, amikor közel 600 kilométer után leszállt a motorról (Fotó: Orosz Péter)

 

Az asszony 47 évesen szerezte meg jogosítványát a kétkerekű gépre. Soha nem hagyta nyugodni az érzés, milyen lehet az, amikor az ember elől ül a gépen, meg aztán édesapja példáját is követni akarta, aki még versenyzett is. Ő kedveltette meg vele a motorozást. Évának közel az 50-hez adódott meg a lehetősége arra, hogy megszerezze a motoros papírokat.

- Látja soha nincs késő elkezdeni egy merőben új dolgot, mondja, noha ránézésre sokat letagadhatna korából.

Éva büszke arra, hogy olyasmire képes, amire viszonylag kevés nő vállalkozik, habár itt a találkozón szerencsére többen is vannak. – Bevallom, bizony jó érzéssel tölt el, és nagyon jót tesz az önbecsülésemnek, amikor az úton megnéznek egy női motorost, vallja őszintén. Figyelnek rám a közlekedésben, nagyon jó tapasztalataim van, az autósok többsége ugyanis tiszteli a motorosokat- jegyzi meg.

- A csúcs élményt természetesen az adja, amikor az ember részt vesz egy túrán, amire én gyakran vállalkozom itthon és külföldön egyaránt, és megérkezel a célba. Így történt nemrég Murauban, amikor közel 600 km után leszálltam a gépről a szálloda előtt, és boldogan kiáltottam: Megcsinálta, megcsináltam! Egy ilyen teljesítmény szárnyakat ad az embernek, főleg egy nőnek! – mondja csillogó szemmel.

Nem beszélve arról a rengeteg élményről, amivel az ember út közben találkozik. Olyan ez, mintha egy székben ülve utaznál közvetlenül a természetben, ezt nem lehet átélni egy autóban – szögezi le. A fodrászként dolgozó Évának sok terve van még, sok túra és kirándulás a cél, de nincs annyi ideje szenvedélyére, mint szeretné. Unokái tőle távol Pomázon és Debrecenben élnek, akiket rendszeresen látogat. - Ami a nagy álmom, egy jó kis kanadai kiruccanás, na és a 66-os út Amerikában, ami minden motoros nagy vágya. Egyszóval azt szeretném, hogy még nagyon sokáig motorozhassak! – mondja jókedvűen Éva.

/Kovács Erika/

 

A balkáni ethno zenétől a rockabilly slágerekig

A fesztivál zenét kedvelő látogatói négy nap alatt nagyon széles kínálatot kapnak a hazai pop-rock világból.

Eleinte talán túlságosan is színes volt a paletta, amikor még Lagzi Lajcsi is ellátogatott udvartartásával Alsóörsre, de ezek a kilengések mára már eltűntek. Persze így is nagy a változatosság, hisz az igazán kemény rocktól a már-már kicsit szirupos slágerekig és a különböző alternatív kísérletekig sok mindent talál, aki beül egy sörre a Rock aréna sátrába, vagy kiáll, esetleg odamotorozik a nagyszínpad elé.

 

A Gypo Circus zenekar a balkáni ethno, gipsy és a punk találkozásából keverte ki stílusát



A fesztivál első fellépője, a szegedi Gypo Circus például igazi határeset volt. A zenekar saját meghatározása szerint balkáni ethno, gipsy és a punk műfajok találkozásával keverték ki stílusukat. Talán a helynek a közönségnek, a motoroknak köszönhető, hogy Alsóörsön kicsit keményebbre vették a hangzást.

 

A Nyughatatlan Johnny Cash slágereit és más népszerű rockabilly dalokat játszott  (Fotó: Győrffy Árpád)



A következő banda, A Nyughatatlan egy teljesen más világot képviselt, Johnny Cash slágereit és más népszerű rockabilly dalokat, valamint hasonló stílusú saját szerzeményeket játszottak eredeti hangszerelésben és külsővel. A fesztivál további programjában inkább a későbbi évek keményrockja és a blues lesz a meghatározó.

/Győrffy Árpád/



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!