Hírek

2013.06.04. 18:16

Bennük él tovább a régi Magyarország

A történelem folyamán egyetlen országot és népet sem ért akkora igazságtalanság, mint 1920. június 4-én a kis Trianon-palotában érte a magyart.

Szabó Péter Dániel

A Délvidékről származó Fenyvesi Ottó költő, képzőművész mondta el mindezt kedden, a békediktátum aláírásának 93. évfordulóján a várpalotai Trianon múzeum előtt tartott megemlékezésen.

- Ideje szembenézni a történelmünkkel, amelynek egyik legnagyobb traumája Trianon. Nem azért kell szembenézni vele ma már, hogy bármit is visszaköveteljünk. Legfőbb feladatunk az emlékezet továbbadása. Sajnos, mára tudjuk, az 1920 előtti Magyarország nem támasztható fel. Bennünk azonban akkor is tovább él: a lelkünkben, a kultúránkban, a nyelvünkben, az általunk épített templomokban és emberi kapcsolatainkban - hangsúlyozta a megjelentek előtt Fenyvesi Ottó.

Történelmünk egyik legnagyobb traumája Trianon, hangsúlyozta a megemlékezésen Fenyvesi Ottó költő (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A Palotai Turul Társaság által szervezett városi megemlékezésen Gágó Zsolt, a civil szervezet elnöke köszöntötte az emlékezőket, s játszotta el gitáron Bódi László Cipő, illetve a Kormorán egy-egy alkalomhoz illő dalát, majd Gábris József szavalta el a várpalotai Majorosi Árpád Trianonról szóló versét.

 

 

 

Az ünnepség zárásaként koszorút, virágot helyezett el a múzeum előtt található trianoni emlékkeresztnél Kádár István önkormányzati képviselő, a Palotai Turul Társaság, az Attila Harcosai Várpalotai Barantások, a Szebb Jövőért Magyar Honvédelem Várpalotai Egyesület, valamint az Országos 56-os Szövetség  nevében Schmidt Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!