Hírek

2013.06.02. 19:31

Trianon évfordulója az emlékezés napja

Zirc - Az országzászló emlékműnél koszorút helyeztek el azok a szervezetek, melyek részt vettek a trianoni diktátum kilencvenharmadik évfordulóját méltató emlékezésen.

Varga Ibolya

A programot Egervári Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kultúrfelelőse vezette, aki emékezett arra, hogy a szervezetet akkor hozták létre, amikor megakadályozták, legy lebontsák az 1938-ben felépített országszászló emlékművet, ami Trianonról szól. Kovács Attila református lelkész méltatta azt a bátorságot, amivel ápolják a nemzet szomorú emlékeit a városban. A bibliai példázattal támasztotta alá az összetartozás fontosságát. Hegedűs Zsuzsanna református lelkész Juhász Gyula Trianon című versét mondta el, amit az előző rendszerben tudatosan kihagytak a költő összes versének gyűjteményéből, majd a költő másik művét elénekelte.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta, a kilencvenhárom évvel ezelőtti történésről minden gyereknek tudnia kell, ezért is szervezhetnek az iskolák tanulmányi kirándulást a korábban az országhoz tartozó területekre. Petrás Mária népdalokat énekelt. Döbrentei Kornél író, költő szerint csoda, hogy az erősen megcsonkított orszg, sőt a levágott részek is életben vannak, hiszen a döntéssel a területünk hétharmadát, a lakosságunk 64 százalékát csatolták el. Ottó Péter polgármester  szívbemarkoló irodalmi idézetekkel érzékeltette a veszteséget. A megemlékezés végén Huszár Lőrinc cisztercita plébános, Vecsey Katalin református lelkipáspztor és Szakos Csaba evangélikus lelkész mondott áldást a nemzetre és az emlékező közönségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!