Hírek

2013.07.28. 18:58

Borászok és a vadászok ünnepe

Ezen a hétvégén kulturális programokat és gasztronómiai élményeket egyaránt bőségesen kínált az idén már kilencedszer megtartott Szent Jakab-napok rendezvénysorozata.

Varga Ibolya

Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere megnyitó beszédében elmondta: a borászat és a vadászat a kultúra szerves része. Mindkettő művelése alázatot, kitartást követel, ahhoz, hogy meg tudjuk mutatni az értékeit. A püspöki palota udvarában helyi borokat és az ország távoli vidékeit képviselő sajtokat kínáltak.



A hagyományokhoz híven most tartották meg a Balaton-felvidéki borvidék borversenyét. Erre ezúttal százhuszonhét bort neveztek be, a bírálatot három bizottságban végezték. A verseny főbírója dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének tanszékvezető professzora volt.

A legmagasabb pontszámot az Effendy Vin Kft. 2011-es évjáratú Mea culpa nevű bora szerezte meg, a város bora a Palota Pince 2012-es Zeus- olaszrizling cuvée-je lett. Főzőversenyt is tartottak, melyet a Kinizsi Vadásztársaság csapata nyert meg. Vasárnap Szent Hubertusz misével adták meg a végtisztességet az elejtett vadnak. Rendkívül látványos volt a Sümeg 1000 éve elnevezésű történelmi, jelmezes felvonulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!