Hírek

2013.07.02. 11:55

Pápai Hús - Jobbik: a gazdákat ki kell fizetni!

Két hónapja tartott a Jobbik sajtótájékoztatót a Pápai Hús 1913 Kft. kapcsán, a nehéz helyzetbe került gazdák, sertésbeszállítók problémáiról.

Nagy Imre

A témával kapcsolatban Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be a szaktárcához Mi az Önök célja, tönkretenni a Pápa környéki sertéstenyésztőket, vagy kifizetik-e azonnali hatállyal a Pápai Hús 1913 Kft.- részéről a beszállítók felé felhalmozott tartozásokat címmel.

- Konkrét kérdésre vártam volna világos, egyszerű választ. Ez pedig részünkről csak akkor fogadható el, ha úgy hangzik, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a sertéstenyésztők mihamarabb hozzájuthassanak a pénzükhöz - fogalmazott Ferenczi Gábor hétfői pápai sajtótájékoztatóján, aminek apropóját a közben megérkezett miniszteri válasz adta.

Orbán Imre, a Jobbik helyi elnöke és Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő (Fotó: Nagy Imre)

- A húsgyár részéről az eredeti terv úgy hangzott, hogy a beszállítók mondjanak le a kintlévőségeik harminc százalékáról, a maradék tartozást pedig év végéig, részletekben kapják meg. Ez azért elfogadhatatlan a részünkről, mert ezek az emberek ebből élnek. A miniszteri válasz, bár két oldalas, semmitmondónak nevezhető. Fazekas miniszter úr lényegében egy kormányzati propaganda szöveget juttatott el válaszként részemre, ahol felsorolja az elmúlt évek különböző kormányzati lépéseit, amikről a kormány úgy gondolja, hogy a magyar mezőgazdasági vállalkozókért tettek - fogalmazott a képviselő, aki elmondta, hogy a válasz lényege az utolsó bekezdésben van.

"Itt szeretném felhívni szíves figyelmét, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumnak nincs tulajdona, vagy bármilyen részesedése a Pápai Hús 1913 Kft.-ben - ahogy más húsipari cégben sem -, ennél fogva annak irányítására, pénzügyi, szakmai tevékenységére ráhatással nem bír" - idézte a választ Ferenczi Gábor, aki példaként felidézte a MAL Zrt.-nek a magyar kormány által kifizetett 1,7 milliárdos,  az ajkai hőerőműnek fennálló tartozását.

- A Pápa környéki gazdák esetében néhány milliárd forintról van szó, ami az állami költségvetéshez viszonyítva nem egy jelentős összeg. Mégis több száz család megélhetéséről, több száz vállalkozás létéről van szó, ezért ez a válasz elfogadhatatlan. És ha hozzátesszük, hogy Magyarországnak egyedül a mezőgazdaság az egyetlen komoly kiugrási lehetősége a gazdasági válságból, akkor igenis nemzetstratégiai kérdés, hogy a kormányzat segítse a mezőgazdasági termelőket, akik ebben a nehéz helyzetben egyáltalán még megpróbálnak életben maradni - mondta Ferenczi, aki a fennálló helyzet és a kormány által meghirdetett „egy porta, egy koca” program közti ellentmondásra is felhívta a figyelmet.

- Ha a Fidesz-KDNP kormány valóban a nemzeti ügyek kormánya, akkor kötelessége lenne ebben a kérdésben azonnali beavatkozásokat eszközölni. A Jobbik Magyarországért Mozgalom sarkalatosnak tartja a mezőgazdasági termelők kiemelt támogatását, úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen olyan terület, ahol rövid távon is komoly előrelépéseket lehet elérni, ahol rövid távon is lépéseket tehetünk az önálló magyar nemzetgazdaság megteremtése felé, ami kiutat jelent abból a gyarmati rendszerből, ahol Magyarország, mint az Európai Unió tartománya jelenleg kénytelen viselni ennek hátrányait - fogalmazott a Jobbik országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!