Hírek

2013.07.15. 18:14

Legszebb kert Veszprém megyében (6.) - Füreden volt már övé a legszebb

Aszófő – A név ismerős volt, hamar megtudtuk, hogy már korábban is eredményesen versenyzett a kert gondozója.

Varga Ibolya

Pungor Tamásné Marica az ezredforduló körüli években még Balatonfüreden elnyerte az Év háza és az Év kertje címet is. Hatodik éve élnek Aszófőn. A férje elmeséli, hogy egy alkalommal a korábbi kollégáját jöttek meglátogatni, amikor felfedezték, hogy az utca végén van egy eladó telek, melyről egyik oldalon egy erdő, a másikon a Balaton látszik. Az már csak hab a tortán, hogy a közelben egy forrás ered és a telkükön folyik át, illetve határolja az egyik oldalról a Köbölkúti vízfolyás.

Pungor Tamásné Marica gondozza a kertet, a hídon Marcellel, az unokájával sétál át, hogy ellenőrizzék a virágok nyílását (Fotó: Gáspár Gábor)

Mondaniuk sem kell, hogy elhanyagolt, gazos volt a terület, az eredeti növényzetből jóformán csak egy terebélyes diófát tudtak megtartani. Füredről hozták magukkal a leandereket, melyek már termetesre nőttek és dúsan virágoznak. A ház előtt sziklakert is van és kiülő. Felépítettek egy kerti házikót, elkészítették a szalonnasütőt, a teraszon is van egy beszélgetősarok. Több helyen is építettek madáretetőt, ilyenkor is sok vendégük van, de télen rendkívül nagy a forgalmuk és igazi különlegességek is elcsipegetnek náluk pár darab finom magot.

Bár az egyik sövényt mogyoróból és homoktövisből alakították ki, mókusok még nem lepték el a területet. A homoktövis termését nagyon dicsérik, a gyógyhatásúak között tartják számon, ezért abból többféle finomság készül. Ottjártunkkor éppen baracklekvárt főzött Marica, míg mutatta a növényeket, Tamás keverte meg a lekvárt. Szereti az egész család a baracklekvárt, harminc kiló gyümölcsből készült az idei. Az unokák, az ötéves Marcell, aki éppen most tökéletesíti a kerékpáros tudását és a tizenkét éves Péter, akinek meg a golfozás a kedvenc sportja, ugyancsak szívesen kóstolgatják a nagymama lekvárjait.


A patak vize tiszta, most tavasszal alaposan megduzzadt, de azért attól nem kellett félni, hogy kiönt. A medernek a telken lévő részét rendszeresen tisztítják, a kerítésen kívül eső szakasznak a partjára is ültettek virágokat, irtják a gyomokat, de a nagyobb tisztítás már meghaladja az erejüket. A gyepet folyamatosan locsolják, meg is látszik rajta, szép zöld és a gyakori nyírásnak köszönhetően egyenletes, egészséges. Mivel az erdő az egyik szomszédjuk, főleg telente mindenféle vad megközelíti a kertjüket. Láttak már vaddisznókat, őzeket, szarvasokat, visszatérő rókavendégeik is voltak. Magában a kertben egy kis süncsalád él, a mama és két malaca. Marica időnként száraz macskaeledellel eteti őket.

Az egyik kedvenc fájuk a díszakác, mely egész nyáron virágzik. Amikor még fiatal csemete volt, a szél szinte kettétörte, de sikerült meggyógyítani a törzset, s most már csak ők emlékeznek arra, hogy valamikor aggódtak, megmarad-e egyáltalán. A konyhakert kis területet foglal el, friss zöldséget ad.

 

 

Harmadszor hirdettük meg megyénkben a szép kertek versenyét, melyre negyvennyolcan küldtek be fényképeket. Czizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnökkel választottuk ki az a tízet, amelyeket augusztus közepéig keddenként ezen az oldalon bemutatunk. Amikor már mindet láthatták, egy rövid képes összefoglalóban emlékeztetünk a kertekre és akkor jelentetjük meg a szavazószelvényt is. Ezen vagy az online kiadásunkban szavazhatnak olvasóink arra, hogy melyik legyen idén a legszebb kert. A győztes egy táblát és egy tárgyjutalmat kap tőlünk ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!