Hírek

2013.08.26. 09:31

A pályán maradnak az orvosok?

Az orvostanhallgatók közel fele az egyetem végére kiég és nem választaná újra az orvosi hivatást – derült ki többek között dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének előadásából, melyet az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) Magyarországi Tagozatának balatonfüredi konferenciáján tartott.

Varga Domokos Péter

A közelmúltban lezajlott eseményről dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László, a rendezvény főszervezői tájékoztatták a Naplót. Megtudtuk tőlük, hogy az Állami Szívkórházban tartott tanácskozáson tudományos előadások, workshopok, látványos poszter-bemutatók mellett foglalkoztak az orvosi pályaszocializáció témakörével is. Ennek keretében került sor Dénes Tamás, orvosképzés a hálapénz árnyékában címmel tartott előadására is.

A vendégeket prof. dr. Veress Gábor, a kongresszus házigazdája, a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Baffy György, a HMAA elnöke köszöntötte. Őket prof. dr. Horváth Ildikó a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, dr. Imre László, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgató-helyettese és dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke követte.

Gyülekeznek a résztvevők a konferencia balatonfüredi helyszínén (Fotó: Dr. Lánczi Levente)

 

A konferencia egyik célja a fiatal orvosok angol nyelvű előadói készségnek fejlesztése volt, emellett lehetőség kívántak nyújtani az amerikai egészségügyi rendszerrel, a HMAA buffaloi cseregyakorlatával és az orvosszövetséggel való ismerkedésre is. A program során 19 szekcióban párhuzamosan zajlottak a prezentációk. Az érdeklődők professzoroktól többek között hasznos információkhoz juthattak angol nyelvű szakmai előadások készítéséről, valamint iránymutatást kaphattak a rezidensképzés és a PhD tanulmányokkal kapcsolatosan.

A gálavacsorán kitüntetésekkel díjazták a HMAA-ban aktívan tevékenykedő amerikai szakembereket, továbbá köszöntötték az idén 88 éves Forbath Péter professzort és a születésnapját ünneplő dr. Krisztinicz Irént is. Ekkor üdvözölte az eseményt és a megjelenteket dr. Szócska Miklós államtitkár. A programot színesítette még gyakorlatias ultrahang bemutató és zongorakoncert is.

A konferenci több mint kétszáz résztvevő és előadó jelent meg.

 

 

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) magyar származású, Amerikában dolgozó orvosok és kutatók szervezete, amely az orvosi hagyomány megőrzése és támogatása céljából jött létre 1968-ban Clevelandben. Az HMAA célja, hogy szakmai és baráti téren is összetartsa az Amerikában, illetve itthon élő orvosokat. A HMAA a magyarországi tagozata) segítségével 2007 óta minden évben megszervezi a multidiszciplináris magyarországi kongresszust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!