Hírek

2013.08.08. 14:07

Nem a strand vize okozta a fertőzést Füreden

Nem a strand vízétől betegedtek meg többen is Balatonfüreden, állapította meg Veszprém Megyei Kormányhivatal (VEMKH) Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Győrffy Árpád

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a városban működő központi orvosi ügyeleten a múlt hétvégén 40 beteg gyermek jelentkezett kísérőikkel elsősorban hányás, hasmenés és lázas állapot miatt. A tünetek többnyire néhány óráig, legfeljebb egy napig tartottak.

A betegek többsége korábban Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon fürdött és játszott. Néhány betegtől begyűjtött székletminta laboratóriumi vizsgálata Calici vírusfertőzést igazolt, mely a klinikai tünetekkel teljesen összhangban áll, a vizsgálatok bakteriológiai eredménye negatív volt.

Augusztus 5-én, hétfőn a Balatonfüredi Járási Népegészségügyi Intézet közegészségügyi-járványügyi felügyelője helyszíni kivizsgálást tartott, ami alapján megállapították, hogy a város által fenntartott strandok közegészségügyi-higiénés körülményei kifogástalanok, működésük a szakmai követelményeknek megfelelő. Közben a Kisfaludy Strandon hatósági vízmintát is vettek.

A döntésben szerepet játszott az is, hogy a strand partszakaszán ömlik a Balatonba a Koloska patak, mely partjának közelében települt le a nyárra az Eötvös Cirkusz. A hatósági vízminta eredménye a strand nyugati, keleti és a patak befolyásánál egyaránt kifogástalan eredményt mutatott - írta a közlemény, ami megemlíti azt is, hogy a térség strandjain július 30-31-én zajlott a jogszabályban meghatározott időszakonként előírt kötelező balatoni vízmintavétel is. Ezek is kiváló vízminősítést eredményeztek.

Összegzésképpen megállapítják, hogy a Balaton vízminősége fürdőzésre megfelelő, a balatonfüredi városi strandok megfelelő közegészségügyi-higiénés feltételekkel rendelkeznek. A közleményből az nem derül ki, hogy végül is konkrétan miért következhetett be Calici vírusfertőzés okozta területi járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!