Hírek

2013.08.27. 10:15

Az összefogást ünnepelték Ősiben

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is államalapítónk, Szent István ünnepéhez kapcsolódva tartotta jó hangulatú falunapi mulatságát a település önkormányzata.

Szabó Péter Dániel

Az ünnepélyes megnyitóra a szépen feldíszített művelődési házban került sor, amelyet zsúfolásig megtöltöttek az érdeklődő helyiek. Nyitányként Kotzó László polgármester köszöntötte a megjelenteket, s Szent Pál apostol szavait idézte.

- Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt! Mi Ősiben így gondolkodunk, hiszen pontosan tudjuk, hogy a boldogság kulcsa a saját kezünkben van, kizárólag gondolatainkban és tetteinkben gyökeredzik. Közös boldogulásunkhoz azonban mindenkinek hozzá kell tennie valamit, képességei és tudása szerint. Az itt megjelentek pontosan tudják, hogy a mára lezárult adósságrendezési eljárás kezdetén hol voltunk, s az elmúlt években meddig jutottunk. Megszépültek templomaink, parkjaink, temetőink, bővítettük óvodánkat, és javítgatjuk útjainkat, járdáinkat, de még nagyon sok munka vár ránk, hisz településünkön egyetlen játszótér sincs, a sportcsarnokunk építése befejezésre vár, s bár nem jó róla beszélni, községünknek nagy szüksége van egy új ravatalozóra is - mondta el Kotzó László polgármester.

Ősiért-nívódíjat vehetett át Kotzó László polgármestertől (jobbra) Beke Zsolt esperes plébános (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Köszöntötte az ünnepség résztvevőit Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is. Az elhangzottakhoz kapcsolódva beszélt az idén lezárult adósságrendezési eljárásról, a falu egykori kilátástalan helyzetéről, a település vezetőinek példás erőfeszítéseiről, s arról, hogy Talabér Mártávával, a térség országgyűlési képviselőjével együtt mindent megtettek azért, hogy Ősi kiszabadulhasson az adósságcsapdából és megőrizhesse közösségi létesítményeit. Kiemelte, a település boldogan, felszabadultan ünnepelhet és bizakodva nézhet a jövőbe.

Ezt követően adták át az önkormányzati kitüntetéseket. A település közéletében betöltött példamutató szerepéért, valamint az önkormányzat közfeladataihoz nyújtott rendszeres és önzetlen segítségéért Ősi-nívódíjat vehetett át Kotzó László polgármestertől Beke Zsolt esperes plébános, Talabér Márta országgyűlési képviselő és Kontrát Károly államtitkár pedig Ősiért kitüntetést kapott. Négyen, név szerint Erdélyi Vilmos, Mónus Gyula, Tímár József és Tolner András az önkormányzat elismerő oklevelét vehették át. Kulturális programoknak is tapsolhatott a megnyitóünnepség közönsége, az Ősi Dalkör mellett tehetséges, a várpalotai zeneiskolában pallérozódó helyi zenészek is színpadra léptek.

A folytatásban aztán a mulatságé volt a főszerep a művelődési ház udvarán, ahol a verőfényes napsütésben helyi és környékbeli zenekarok és tánccsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt. Este Csőgör Gábor táncdalénekes operett és mulatós műsorának, Zayzon Csaba és Stefancsik Annamária jó hangulatú műsorának, a Nagyberkiből érkezett, s Ősiben visszatérő vendégnek számító Sona Sonus Rock Színkör színvonalas produkciójának és a Madzag Bábegyüttes tűztánc bemutatójának is tapsolhatott a falunap közönsége.

 

A település ünnepén a római katolikus templomban hálaadó szentmisét is tartottak, amelyet Márfi Gyula érsek celebrált. Megtartották a hagyományos főzőversenyt is az Ősi Kisvendéglő udvarán, ahol ezúttal is finom étkek készültek a bográcsban. Közben a gyermekjóléti szolgálat jóvoltából az egészségügyi totón és az aszfaltrajzversenyen tehették próbára magukat a fiatalok de arcfestésre és kézműves foglalkozásra is várták a vállalkozó kedvű gyermekeket.

Címkék#Ősi
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!