Hírek

2013.08.06. 15:29

Vizet a buszra!

Az időjárás-előrejelzések szerint tovább melegszik a hőmérséklet, csütörtökön 40 Celsius fok közelében várható a csúcs. Aki teheti, meneküljön a napról, de tartózkodni kell az olyan járművek használatától is, ahol nincs klímaberendezés.

Tremmer Tamás

Szerencsére az utazási feltételek ma már nem merülnek ki az utazási cél elérésében, emellett számos egyéb szolgáltatást is igényelnek az utasok. A közlekedési társaságok próbálnak a magasabb igényekhez alkalmazkodni, igyekeznek a legjobb feltételeket biztosítani az utasok számára. Arról nincsenek információink, hogy a buszokon mennyi az átlagos hőmérséklet a legmelegebb órákban, de az utasok egyre többet panaszkodnak a járatokon tapasztalható hőségre. Nem árt tudni, a szolgáltatók számára jelenleg semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a tömegközlekedési eszközöket klimatizálják.

Veszprém megye három Volán-társasága eltérő mvb értékben rendelkezik légkondicionált autóbuszokkal. Csima László termelési igazgató arról tájékoztatott, hogy a Bakony Volán Zrt. 151 autóbuszából 83-, a Balaton Volán Zrt. 163 buszból 40-, míg a Somló Volán Zrt. 137 autóbuszból 29 rendelkezik klímával. A klímával nem felszerelt autóbuszok nyitható ablakokkal, illetve szellőztető berendezéssel, esetenként légbefúvóval rendelkeznek. Ezek a berendezések a levegőt ugyan nem hűtik vissza, csak keringetik, de a komfortérzetet némiképp növelik.

Mauer József, a Balaton Volán gépkocsivezetője klímás buszt vezet, mely felüdülés az utasoknak (Fotó: Stiger Ádám)

 

A megyénkre immár több napja érvényben lévő vörös riasztás miatt külön szervezési intézkedéseket nem hoztak. A társaságok megfelelő tartalékállománnyal rendelkeznek, így a meleg miatti műszaki meghibásodások, esetleges autóbuszvezetői pihentetési igényekre a lehető legrövidebb időn belül reagálni tudnak.

A személyzet munkaruháján erre az időszakra átmeneti könnyítést adtak. Az autóbuszvezetők részére, bármely fokozatú hőségriasztás elrendelése esetén, a nyakkendő viselése nem kötelező, a Somló Volán Zrt.-nél pedig a rövid ujjú póló viselése is megengedett.

Csima László a tapasztalatairól szólva kifejtette, az utazóközönség részéről esetenként érkezik észrevétel feléjük a klimatizált autóbuszok hiányáról, azonban összességében fegyelmezetten, toleránsan viselkednek. Az ajánlásokat megfogadva nagyon sokan kézipoggyászként folyadékot tartanak maguknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!