Hírek

2013.09.17. 18:52

Jól teljesített a Bakony Mentőcsoport

Tapolca közelében vett részt a Bakony Mentőcsoport kétnapos minősítő gyakorlaton, amelyen bebizonyosodott: a hét önkéntes és civil szervezet által létrehozott csoport képes komplex helyzetek kezelésére és megoldására.

Szabó Péter Dániel

A Bakony Mentőcsoport 2012 októberében hét önkéntes és civil szervezet, név szerint a Veszprém Megyei Kutató- Mentő Szolgálat, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, a Veszprém Megyei Búvárklub, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Sáska- Zalaháp Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Veszprém Megyei Vöröskereszt hozta létre.

Fotó: Katasztrófavédelem

Az elmúlt hétvégén rendezett minősítő gyakorlaton a feltételezés szerint Veszprém megye több települését a Richter skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés sújtotta, amelynek következtében épületek, köztük lakóházak és középületek omlottak össze, közművek károsodtak, és emberek tömegesen sérültek meg, sokan a romok alatt rekedtek. Az elsődleges beavatkozást a hivatásos szervek megkezdték, de a káresemény kiterjedtsége, és a speciális beavatkozást igénylő helyzetek hatékony megoldása érdekében szükség volt a Bakony Mentőcsoport mozgósítására. Feladatul kapták a sérültek felkutatását, a veszélyeztetett lakosság kimenekítését, a sérültek ellátását, de alpintechnikát is alkalmazniuk kellett a mélyben, illetve a magasban rekedt emberek mentésekor. Emellett váratlan helyzetek is nehezítették dolgukat, helyt kellett állni például egy lakástűz oltásánál.

Fotó: Katasztrófavédelem

Az éjszaka is zajló gyakorlatot a helyszínen követte Németh Tamás tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató is. A mentőszervezet teljesítményét Keresztesy Árpád, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának helyettes vezetője jól megfeleltre minősítette, értékelése szerint bebizonyosodott, hogy a csoport képes komplex feladatok és helyzetek kezelésére és megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!