Hírek

2013.09.17. 18:47

Mérföldkőhöz ért a 3D-s radar építése

A helyére emelték a harmadik három dimenziós radar radomját a napokban a Tolna megyei településen, az MH 54. Veszprém Radarezred Réskitöltő Radarszázadának bázisán.

Szabó Péter Dániel

- A radom egy merev, gömbölyű szerkezet, amely megvédi az időjárástól az antennát és a radarelemeket - mondta el lapunk kérdésére Péter Gergely hadnagy, a radarezred kommunikációs tisztje, aki a helyszínen követte az eseményeket.

A radar kupolájának különlegessége, hogy egy új eljárás szerint az épület mellett szerelték össze, s onnan emelték egy autódaru segítségével a helyére, a közel harminc méter magas torony tetejére. Ezzel együtt a radartorony magassága eléri a negyvenöt métert.

Egy daru segítségével emelték a helyére, a közel 30 méter magas torony tetejére a radomot (Fotó: Péter Gergely)

A medinai 3D-s radarállomás – amelynek hadrendbe állítását 2014 tavaszára tervezik - a magyar légteret ellenőrző rendszer harmadik eleme lesz, a másik két háromdimenziós radarállomás Bánkúton és Békéscsabán működik, szintén a veszprémi radarezred alárendeltségében. Ez a három együtt, valamint a már meglévő két réskitöltő radarszázad biztosítja az ország légterének védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!