Hírek

2013.09.10. 19:40

Mosolygó szőlő: idén jó termésre számíthatunk

Javában tart a szüret, a korai fajtákat leszedték. A szép, érett szőlő valósággal rámosolyog az emberre.

Varga Ibolya

A napokban mindenütt szüreteltek, ahol nagyobb területen gazdálkodnak és különböző érésű fajtákkal dolgoznak. Koczor Kálmán kertészmérnök meglátása szerint idén jó termésre számíthatunk. A nyári aszály és a minimális csapadék nem viselte meg annyira a szőlőket, mint például a kukoricát. Ennek az az oka, hogy hosszan elnyúló, erős gyökereik vannak a tőkéknek. Bár a termésbecslések már augusztusban is jó szőlőbetakarítást, viszonylag nagy mennyiséget és jó minőséget jósoltak, a kései szőlőknek még sokat kell a határban aludniuk.

Salánki Sándor borász úgy látja, hogy a korai fajták nem hozták azt a termést, amit vártak tőlük. Különösen a muskotályosokkal volt gond, ezeknek magasabb is lett az áruk, mert nem volt kedvező számukra az időjárás a virágzáskor. Sokan a méheket is okolják, mert kevesebben élték túl a telet és a hidegben visszahúzódtak a kaptárakba. Tény, hogy ebben a körben szerényebb a termés.

A nyár végén már kezdett ártani a szívósabb szőlőknek is a szárazság, de az utóbbi időben lehullott záporok már szépen hizlalják, viszont még nem repesztik a szemeket. Az utóbbi években megyeszerte sokat panaszkodnak a mezőgazdászok a vadkár miatt, a szőlészek pedig még az év közben általuk is kedvelt seregélyekre is haragszanak. Leszüretelnek helyettük, ha nem vigyáznak eléggé – állítja Varga Zoltán kertészmérnök.

Bár nem olcsó megoldás, a vad ellen a villanypásztor több helyen bevált. A seregélyek elriasztásával Zánka környékén próbálkoztak ragadozó madarak sziluettjével, sőt, sólymokat is béreltek. Utóbbi jó megoldás, de a szelídített madarak hamar elfáradnak. Telepítettek is ragadozó madarakat a szőlők környékére, azonban ők sem érzik kötelességüknek a szőlők védelmét. A durrogtatás több helyen tiltott, s mondják, nem is mindig sikeres. A legjobb eredményt az hozza, ha belelőnek a rajba, amit nem támogatnak, vagy a sebesült seregély hangját vetik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!