Hírek

2013.09.08. 17:08

Újra forog a malomkerék

Az elmúlt fél évszázad alatt a Tapolca-patakra települt vízimalmok az enyészeté lettek. A hálás utókor azonban nem felejti, nem felejtheti Pápa és környéke múltjának e darabját.

Nagy Imre

Ezért a helyi kertbarát kör a Tapolcára települt 33 malom emlékére adományokból, támogatásokból malomkereket építtetett a hajdani Forrásfői malom helyére. Az emlékjelet szombaton délben ünnepélyes körülmények között adták át a Pápai Vízmű Zrt. telephelyén.

Az ünnepi műsorban a helyi Forrás Népdalkör, a Vadvirág néptáncegyüttes, és tapolcafői lakosok működtek közre.

- A Tapolca az ipari kapzsiság áldozata lett. A bányászat következtében Nyirádon olyan szintre került a bauxit kitermelése, hogy a víz mélyre húzódott. A forrás 187 méter mélyre került a föld gyomrába, néhány éve viszont a természet újra helyreállította a rendet. A forrás kristálytiszta vízzel tör elő.

A kertbarát kör nemes feladatot vállalt magára, amikor a meder helyreállítását, a tanösvényt és a malomkerék állítását eldöntötte. A helyiekben, az idősebbekben még mélyen élnek a Tapolca emlékei. A patak visszaállításának ma már kézzelfogható jelei vannak, és bár a medret kiosztották, arra ráépítettek, a jövő évben a medret végig kiássák.



Így az Edvy malomig elvihető a Tapolca, ott egy átemelő rendszerrel a Bakony-érbe folyik majd - fogalmazott köszöntőjében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, gratulálva az építtetőknek és az építőknek.

Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke elérzékenyülve mondott köszönetet az adományozóknak és az építőknek, akik lehetővé tették a malomkerék felállítását. Mint mondta, a tanösvényen végigsétálva, annak állomásain követhető az évenként elvégzett önzetlen munka, aminek mostani állomása a malmokat idéző, alulcsapott vízikerék.

Az emlékjelet dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója adta át, felidézve a forrás 2010-es visszatértétől történt eseményeket.

- Ezer szállal kötődünk a városrészhez, hiszen itt van a legnagyobb ivóvíz bázisunk, ahonnan hatvanezer embernek szolgáltatunk egészséges, országosan egyedülállóan ásványvíz minőségű ivóvizet. A terület kezelőiként mi is azonnal a kezdeményezés mellé álltunk, és teljesítettük a ránk rótt feladatot - fogalmazott a vezérigazgató, kiemelve az összefogás jelentőségét.

- A kerék ma pontosan a régi malomkerék helyén áll. Az eredetinél valamivel kisebb, de arányosan utánozza azt. A régi pápai malmok teljesítménye 6-10 kW volt, ez a kerék 250 W teljesítményre képes. Mindez elég ahhoz, hogy egy áramfejlesztővel csatlakoztatva gondoskodjon saját megvilágításáról - mondta Lukács Endre, aki az építők nevében átadta a kereket a lakosságnak.

A nemzetiszínű szalagot dr. Kovács Zoltán, dr. Lukács Endre és Horváth Endre, a kertbarát kör vezetője vágta át, majd a résztvevők tapssal köszöntötték a mozgásba lendülő, a malmoknak emléket állító építményt. Az ünnepi alkalomból kiadvány is készült. Az Emléklapok a tapolcafői malomkerék átadása alkalmából címet viselő, korabeli és mai írásos dokumentumokat, fotókat tartalmazó füzetet Somogyi Zoltán, a helyi kertbarát kör elnökségi tagja szerkesztette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!