Hírek

2013.10.11. 12:41

Ápolják Lőrincze Lajos nyelvművelő emlékét

Veszprém – Emlékszobát avattak Lőrincze Lajos tiszteletére az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban pénteken.

Marton Attila

A szentgáli születésű nyelvész halálának huszadik évfordulója alkalmából nyílt emlékhelyiség a könyvtár első emeletén, a helytörténeti gyűjtemény előterében található. Balogh Ferencné Marika, a könyvtár korábbi igazgatója köszöntőjében Lőrincze Lajost méltatta. Elmondta, nyelvművelő tevékenységének során fél évszázadon keresztül gyűjtötte azokat a köznyelvi fordulatokat, s gyakran az írott sajtóban elkövetett hibákat, amelyekkel a Magyar Rádió Édes anyanyelvünk című műsorában is foglalkozott.
– A hibákra mindig tárgyilagosan mutatott rá, tudományos tevékenysége mellett eredményes pedagógus is volt -  fogalmazott, majd hozzáfűzte, a nyelvközpontú helyett az emberközpontú nyelvművelés megteremtője volt.

Az emlékszobában két nagyobb vitrinben dokumentumok láthatók, valamint a nyelvész személyes tárgyaiból berendeztek egy szobasarkot, ahol Lőrincze Lajos diplomatatáskája, bicskája, műtárgyai közül pedig egy váza és egy festmény kapott helyet, míg egy szekrényen tudományos munkásságát felidézve nyelvészeti folyóiratokba és szakkönyvekbe lapozhatnak bele az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón a nyelvész gyerekei, Zsuzsanna és Péter is részt vettek. Az átadón közreműködtek a nyelvész nevét viselő szentgáli iskola tanulói, Szöllőskei Luca és Juhász-Buday Kevin, a gyerekeket Kővári Zsanett készítette fel.

Az emlékszoba átadása az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat része volt, amelynek keretében előadásokat tartottak, valamint kiállítás is nyílt a héten. Szombaton a gyermekkönyvtárban játszóház és meseolvasás várja a kicsiket, míg a Könyves Vasárnap nevű programon a hét utolsó napján ingyenesen lehet beiratkozni, a tartozást felhalmozók amnesztiában részesülhetnek aznap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!