Hírek

2013.10.29. 13:58

Életet menthet a jó világítás

Beállították a fényszórókat, illetve kicserélték a rossz izzókat azokban a gépkocsikban, amelynek sofőrjei kedden délelőtt igénybe vették a Veszprém Városi Baleset-megelőzési Bizottság és a Balaton Volán közös kezdeményezéseként meghirdetett ingyenes lehetőségét.

Halmos György

A néhány éves hagyományra visszatekintő programot azért hívták életre, mert az őszi és téli időszakban kedvezőtlenül változnak a közúti közlekedés körülményei, romlanak az út, és látási viszonyok, ami jelentős közlekedésbiztonsági kockázattal jár. A  nappalok rövidebbek, a fény- és útviszonyok megváltoznak, ez a gépjárművezetőtől nagyobb figyelmet, koncentrációt kíván.

Gyenge fény- és rossz útviszonyoknál, valamint nem megfelelő látásélesség esetén késik az észlelés, növekszik a reakcióidő és a közben megtett út hossza is.

 



Beállították a fényszórókat, illetve kicserélték a rossz izzókat (Fotó: Nagy Lajos)

 

Csima László, a közlekedési társaság termelési igazgatója elmondta, hogy évek óta részt vesznek a rendőrség kampányában, szakembereik átnézik a gépjárművek világításait, így segítenek a közlekedőknek. Hozzátette, hogy ha már a műhelyben van a jármű, akkor ránéznek más részeire is, így a fagyállóra, vagy a gumikra, amelyek állapota szintén rendkívül fontos télen.

Megemlítette, hogy a korábbi évekkel ellentétben a mostani akcióra több gépkocsisofőr jelentkezett. Tóth Ákos, a volán társaság tanműhelyének vezetője arról beszélt, hogy az autósokat a Pápai úton ellenőrző rendőrök küldték be izzócserére és fényszóró beállításra. Hozzátette, hogy a tapasztalatok szerint az autósok többsége, kilencven százaléka él a lehetőséggel és kihasználják az ingyenes alkalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!