Hírek

2013.10.01. 12:54

Figyelnek az idősekre

Az idősekre az egyik legnagyobb veszélyt a trükkös tolvajok jelentik, akik egy-egy alkalommal nemcsak hosszú évek megtakarításait lophatják el, de hosszan tartó traumát is okozhatnak; az áldozattá válás elkerülése érdekében a veszprémi körzeti megbízottak a napokban felkeresik a veszélyeztetett korosztály tagjait.

Halmos György

Még a hideg idő beállta előtt a veszprémi kapitányság munkatársai felmérik azokat is, akik szociális, egészségügyi szempontból segítségre, támogatásra szorulnak. Horváth András főtörzsőrmester, körzeti megbízott Szabó Ferencnét kereste fel, akit a közelmúltban trükkös tolvaj próbált meglopni, de a hölgynek gyanús lett és elzavarta. A tettes nagyon gyorsan eltűnt a kertes házas övezetből, a hölgy bátor kiállásával valószínűleg több, hasonló módon eltervezett bűncselekményt előzött meg.

- A házban beszélgettem a barátnőmmel, amikor az ismeretlen férfi bejött a nyitva felejtett kapun. Azt mondta, hogy a kazánt szeretné ellenőrizni – idézte fel a hölgy a szeptember 24-én történteket. Nem volt gyanús elsőre, ezért megengedtem, hogy megnézze a konyhában a kéményt. Az álszakember annyi butaságot beszélt, hogy azonnal gyanús lett. Belepillantottam az asztalon felejtett noteszébe, amiben telefonszámok voltak áthúzva; rögtön tudtam, hogy csaló.

- Kiabálni kezdetem vele, megijedt, és gyorsan kiment a házból, majd kihívtam a rendőrséget – mondta a hölgy.

(Fotó: Penovác Károly)

A körzeti megbízottak a személyes kapcsolatfelvétel alkalmával a rendőrkapitányság új prevenciós kiadványát is átadják, melyben a kapitányság munkatársainak fényképe is szerepel. Emellett megmutatják, és begyakoroltatják az idősekkel a 112-es segélyhívó szám telefon gyors hívójában történő rögzítését, és onnan a hívás kezdeményezését. Az idősek felvilágosítása azért is fontos, mert az idén már több mint egy tucat trükkös lopás történt Veszprémben.

Porga Gyula polgármester virággal köszönte meg az idős hölgynek a rátermettségét. Úgy vélekedett, hogy a szomszédoknak, a kis közösségek tagjainak jobban oda kell figyelniük egymásra. Beszélt arról, hogy a város az idősügyi stratégiájában is nagy hangsúlyt fektetett a bűnmegelőzésre, amiben komoly partner a rendőrség. A napokban megjelent statisztikával kapcsolatban, ami szerint Veszprém a legbiztonságosabb megyeszékhely azt mondta, hogy ez jelentős sikernek számít, de nem lehet elfeledkezni a sértettekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!