Hírek

2013.10.10. 07:34

Három dobogós helyezés az Európai Madármegfigyelő Napokon

Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2470-en figyelték a madarakat hazánkban az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat keretében, köztük a várpalotai bányatavaknál.

Tremmer Tamás

Összesen 320311 madár került távcső elé Magyarországon, melyek közül a legnagyobb példányszámú a seregély volt, 210115 egyeddel. A képzeletbeli dobogó második helyére a nyári lúd állhatott fel (14249 példány), míg a harmadik helyen a dankasirály végzett (12960 példány). A madármegfigyelők kiemelkedő számban láttak még: tőkés récét, örvös galambot és füsti fecskét a madárszámlálók. A két nap során egy fehér gólyát is megfigyeltek, még színes gyűrűjének számát (HM 25) is le tudták olvasni.

Kevesek által ismert madárfajok is távcső elé kerültek: fekete sas, rozsdástorkú pityer, ezüst lile, gulipán, sarki búvár, keresztcsőrű, üstökösgém, havasi partfutó, kormos szerkő és egy majdnem teljesen fehér színezetű daru.

Európában 900 helyszínen 19000 résztvevő, összesen 2,4 millió madarat látott a madármegfigyelés két napján. Az Európai Madármegfigyelő Napok játékos verseny is volt a résztvevő 41 ország között. A nemzetközi összesítést idén a szlovák BirdLife partner készítette. Az eredmények alapján hazánk ismét dobogós helyezéseket ért el az országok közötti „megmérettetésben": másodikak lettünk a helyszínek számát tekintve, valamint a látott madarak mennyisége alapján, illetve harmadik helyen végeztünk a résztvevők nagy száma miatt. Három dobogós sikert csak hazánknak sikerült elérnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!