Hírek

2013.10.09. 15:05

Örkény remekműve

Veszprém - Meszléry Judit és Palásthy Bea a két szereplője a Drága Gizám! című előadásnak, melyet Berényi Gábor rendezett.

Balla Emőke

Örkény István Macskajáték című tragikomédiájának ősbemutatója 1971-ben volt a Szolnoki Szigligeti Színházban, amit akkor Berényi Gábor igazgatott.

- A Macskajáték világirodalmi remekmű, a 20. századi irodalom utánozhatatlan kincse mondta a rendező. A kisregény az igazi remekmű, amikor ezt a kétszemélyes játékot állítottam össze, a kisregényhez tértem vissza. Ez a mű más szemszögből, más fénytörésből láttatja az alkotást; egy mondat sincs, amit ne Örkény írt volna. Szeretem ezt a változatot; dúsabb, mint az eredeti dráma. Az Örkény-centenárium kapcsán írtam egy másik darabot is, A Szkalla lányok címen, amit Béres Ilona és Tordai Teri játszott. Itt, Veszprémben pedig újra műsorra tűzték a Drága Gizám! című előadást, amit 2006-ban mutattunk be. Ez nem a hét évvel ezelőtti előadás másolása, hiszen azóta nagyon sokat változtunk, olyan dolgokat fedeztünk fel a darabban, amit korábban nem. Két nagyszerű, kivételes tehetségű színésznőnek kínál parádés játéklehetőséget. Nagy szakmai tudással formálják meg a szerepet.


Meszléry Judit jutalomjátéka a Drága Gizám! Élni vágyása, örök optimizmusa átsüt a darabon (Fotó: Nagy Lajos)

 

- Az előadásra készülve felfedeztük, hogy Örkény drámájának legtragikusabb pillanataiban is ott az életöröm, a boldogság. Orbánné élni vágyása, élni tudása, örök optimizmusa átsüt a darabon - hangsúlyozta Meszléry Judit. - Most sokkal inkább egy összefüggő mondattá alakult az előadás, mint korábban.

Palásthy Bea három különböző szerepet alakít Egérkét, Gizát és Ilust , képes egyik pillanatról a másikra átlényegülni. Számára nagy öröm, hogy Berényi Gáborral és Meszléry Judittal dolgozhatott együtt, tanulságos, élvezetes munka volt, mondta.

A Drága Gizám! csütörtöktől látható a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A díszletet É. Kiss Piroska, a jelmezt Tordai Hajnal tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!