Hírek

2013.10.03. 18:10

Felvilágosító kampány a trükkös tolvajok ellen

A megyei főkapitányságon két és fél évvel ezelőtt indult bűnmegelőzési program elemeként idős vásárlóknak adtak szórólapot és jó tanácsokat – idősek.

Halmos György

A program célja az volt, hogy kortársaik hívják fel az idősek figyelmét arra, a trükkös tolvajok az áruházak közelében is megjelenhetnek, egy-egy óvatlan pillanatban jelentős károkat tudnak okozni a gyanútlan, sokszor segítőkész időseknek – mondta a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója. Orsós Károly őrnagy hozzátette, hogy már nyáron is volt hasonló akciója a rendőrségnek, de akkor diákjárőrökkel.

Értékeink akkor vannak a legnagyobb veszélyben, amikor bepakolunk a csomagtartóba. A tolvajok ezt a pillanatot lesik (Fotó: Penovác Károly)

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az időseket nehezebben tudták megszólítani a fiatalok, sok volt a kudarcba fulladt próbálkozás.

A csütörtöki rendezvény egyik fő tapasztalata az volt, hogy az időseket kortársaik könnyebben tudták megszólítani, szívesebben fogadták el a bűnmegelőzési szóróanyagot, vagyis hatékonyabban tudtak fellépni a trükkös lopások ellen.

A rendőrség az áruházak környékén elkövetett bűncselekmények alakulását már több éve folyamatosan figyelemmel kíséri, és elemezték azokat. A tapasztalatok alapján az áldozattá vált nők többsége 45 év feletti, míg a férfi sértettek döntő többsége 60 évnél idősebb. Ugyanakkor gyakran nyugdíjas házaspárokat károsítanak meg ilyen módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!