Hírek

2013.11.23. 15:08

Először választhatnak parlamenti képviselőt

Veszprém - Jövőre első alkalommal lesz lehetősége a nemzetiségeknek arra, hogy saját parlamenti képviselőt válasszanak, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően felkészüljenek erre, hangsúlyozta dr. Albert Vendel szombaton.

Győrffy Árpád

A Veszprém Megyei Népet Önkormányzat elnöke a jövő évi nemzetiségi választásról rendezett fórumon köszöntötte a német önkormányzatok, kulturális és más szervezetek képviselőit.

A fórum hallgatóságának egy része - jobbról elől Albert Vendel megyei elnök. Fotó: Győrffy Árpád

Heinek Ottó országos elnök beszél - az első sorban dr. Gutai Hajnalka, az MNOÖ hivatalvezetője és Wágenhoffer Kornélia regionális irodavezetője. Fotó: Győrffy Árpád

A jövő évi parlamenti választással egy időben megtartásra kerülő országos nemzetiségi választások szabályairól Heinek Ottó, Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) elnöke és dr. Buzál Attila, a szervezet jogtanácsosa beszélt.

Mint elmondták, az országos önkormányzat arra nem lát esélyt, hogy az egyéni választókerületekben eredményesen versenyezzenek a pártokkal, ugyanakkor arra reálisnak látszik, hogy a nemzetiségek számára biztosított kedvezményes mandátummal képviselőt juttassanak a parlamentbe.

Az országos lista felállításához és a szavazáshoz is arra van szükség, hogy az általános választói feltételek megléte mellett 2014. január 1. és a választás előtti 15. nap között - várhatóan március 23-ig - megfelelő számú választópolgár hivatalosan nyilatkozzon a nemzetiséghez való tartozásról a helyi választási irodához eljuttatott adatlap kitöltésével.

Azok, akik így szavazni akarnak a nemzetiségi listára, a pártok listáira nem, csak a választókerület egyéni jelöltjeire szavazhatnak a nemzetiségi lista mellett. A nemzetiségi lista állításhoz legfeljebb 1500 ajánlóra van szükség. A parlamentben jutáshoz az kell, hogy legalább a normál képviselői listás helyen való bejutáshoz szükséges szavazatok egynegyedét megszerezzék. Becsléseik szerint ehhez 19-24 ezer szavazatra lesz szükség. Több képviselő bejutásában nem bíznak. Amennyiben ezt a küszöböt nem érik el, de állíthatnak országos listát, akkor szavazati jog nélküli nemzetiségi szószólót delegálhatnak a parlamentbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!