Hírek

2013.11.16. 21:19

Lendületes önkéntesek megyénkben

A kíváncsiság hajtotta Magyarországra az észt Kristi Moistust, aki a másfél éve létrejött Veszprémi Ifjúsági Házban végez tavasz óta önkéntes munkát.

Mátételki András

Az Európai Unió által még 2006-ban meghirdetett Fiatalok lendületben elnevezésű program keretében 30 éves korig lehet önkéntes munkát vállalni az öreg kontinens országaiban. Avállalkozó szelleműek szállást, ellátást és zsebpénzt kapnak, cserébe pedig az érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységet végeznek az őket fogadó szervezetnél.

– Veszprém megyében jelenleg 7-8 külföldi dolgozik az Európai Önkéntes Szolgálat keretében 3-4 ifjúsági szervezetnél – mondta Széplaki Réka. A Veszprémi Ifjúsági Ház szakmai vezetője évek óta foglalkozik a fiatalok különböző cserelehetőségeivel. Hangsúlyozta, ők is küldenek ki fiatalokat Európa különböző országaiba.

– Jelenleg több önkéntesünk is van külföldön. Oláh Dóra az egyik dél-olasz kisvárosban régészként dolgozik, s munkája mellett az archeológiát népszerűsíti a gyerekek között. Kelemen Betti pedig programszervezőként és pályázatíróként egy ciprusi ifjúsági házban tölti önkéntes szolgálatát.

Széplaki Réka kiemelte, az angolnyelv-tudás nem feltétele annak, hogy valaki külföldi programban vehessen részt, pályázni önéletrajzzal és motivációs levéllel lehet.

– A jelentkezőket első körben skype-on interjúztatjuk, majd a végső döntés meghozatala előtt személyesen találkozunk velük, hogy felvértezzük őket az utazáshoz szükséges tudnivalókkal. Ez a folyamat általában két hónap alatt zajlik le – tette hozzá, majd elmondta: november végén négy fiatallal Ciprusra utazik, ahol nemzetközi találkozón vesznek részt. Az összejövetelen a fiatalok munkanélküliségének kérdéseit járják körbe, az eredményekről kiadvány is készül.

Az ifjúsági ház szakmai vezetője elmondta, november elején egy grafikus végzettségű olasz önkéntessel bővült a csapat, aki ingyenes olasznyelv-órákat is tart majd az érdeklődőknek.

Az Észtországból érkező Kristi Moistust arról kérdeztük, miért Magyarországra esett a választása.

– Szerettem volna megismerni az akkor számomra még ismeretlen Magyarországot és a környező országokat. Itt, Veszprémben a végzettségemnek megfelelő lehetőségeket és feladatokat kaptam – húzta alá az angolul kitűnően beszélő hölgy, aki a tallinni egyetemen egészségfejlesztő és sportszakon végzett.

Az észt hölgy nagyon megkedvelte az éghajlatunkat, a sok napsütést s a segítőkész embereket (Fotó: Mátételki András)

– Szombat esténként a városi stadion csarnokában Aktiváld magad! című programsorozatunk keretében tartok atlétikai és labdás edzéseket, de személyre szabott edzéstervet is szívesen készítek a jelentkezőknek. A programot falmászás is gazdagítja, de a népszerűsítésén még dolgoznunk kell, hogy még aktívabbak legyenek a helyi fiatalok. A szabadidős foglalkozások mellett segítek az ifjúsági ház programjainak szervezésében is. Nyáron egy Veszprém várossal közösen szervezett nagy nemzetközi találkozón tartottam különböző foglalkozásokat – sorolta Kristi.

– Márciusban érkeztem Veszprémbe, azóta hol busszal, hol stoppal bejártam az ország nagyvárosait. Nagyon jó érzés, hogy Magyarországon rengeteget süt a nap, otthon ez kevésbé jellemző. Úgy vettem észre, hogy a magyarok barátságosak, segítőkészek, nagy szívük van.

A beszélgetés alatt folyton mosolygó hölgy azt is elárulta, hogy nyáron egyetemi szakdolgozatát Veszprémből védte meg: skype-on beszélgetett a vizsgabizottság tagjaival.

Végezetül azt kérdeztem tőle, ha ennyire megkedvelte országunkat, nem gondolt-e arra, hogy átköltözik? A decemberben hazautazó Kristi kapásból rávágta:

– Ha velem jönnek a barátaim és a szüleim, visszajövök – mondta vidáman. Nem tudtam eldönteni, komolyan gondolta-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!