Hírek

2013.11.20. 20:39

Példát mutatott életével

Veszprém – Szent Imre életéről, valamint szépirodalmi, építészeti és néprajzi örökségéről tartott előadást Toldi Éva, lapunk egykori munkatársa a Károly-templomban a napokban.

Marton Attila

A hercegről a középkori krónikaírók feljegyzései és legendák alapján beszélt, ugyanis a 11. századból nem maradtak fönn írásos emlékek a Szent István által írt Intelmeket leszámítva. Toldi Éva szerint minden századot megérintett Imre tisztasága, testi és lelki szüzessége, a kortársakat pedig arra figyelmezteti, hogy minden ember élete üzenet.

 



Fotó: Nagy Lajos



Hangsúlyozta, az Intelmekben Szent Imrének leírtak arról szólnak, milyen feladatai vannak egy keresztény ország vezetőjének a kora középkorban, de az előadó szerint későbbi korok vezetői is tanulhatnak belőle. Az Intelmek szerint az uralkodó legfontosabb teendői közé a hit és az egyházak tisztelete, a törvények megtartása, az idegenek befogadásának erénye, valamint a kegyesség és irgalmasság gyakorlása tartozik.

Írásos források hiányában nem tudjuk pontosan Imre születési és halálozási dátumát, csak azt, hogy 1000 és 1007 között született, és a legendák szerint 24 évesen halt meg (valószínűleg az 1030-as évek elején). Az ifjút hétéves koráig Gizella királyné nevelte, majd ezután 14 éves koráig Szent Gellért készítette fel a szerzetesi életre.

 



Az előadásból kiderült, István nem Imrét, hanem a herceg bátyját, Ottót tekintette a királyi cím örökösének, s Imre bátyja váratlan halála után került előtérbe. Vitatott, hogy az 1030 körüli győri csatában vajon Imre vezethette-e a magyar csapatokat, vagy István mellett vett részt a harcban, ahogyan az is csak valószínűsíthető, hogy a békét a herceg kötötte meg. Imre 20 éves kora után elfoglalhatta a bihari dukátust, vagyis hercegséget, a közismert legenda szerint a hercegség területén egy vadkan öklelte fel halálosan a trónörököst, de sokan ezt is vitatják, mert valószerűtlennek tűnik, hogy Imre kísérők nélkül ment volna vadászni. Van olyan feltételezés, amely szerint megmérgezték, egy harmadik variáns pedig arról szól, hogy egy Vadkan névre hallgató pogány gyilkolta meg.

Toldi Éva beszélt Imre örökségéről is, a magyarok lakta területeken összesen 50 helyen állítottak szobrot a hercegnek. Az előadó szerint Imre tökéletesen gyakorolta a tisztaság, a hősiesség, a hűség és a szolgálat erényét, ezért is avatták olyan fiatalon szentté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!