Hírek

2013.11.26. 12:47

Vatikáni négy az egyben

Tihany - A Vatikánt mai divatos fordulattal afféle négy az egyben dolognak nevezhetnék, derült ki a bencés apátság Tetőtéri esték című sorozatának legutóbbi előadásán.

Győrffy Árpád

A kérdésről Érszegi Márk Aurél, Németh Zsolt külügyi parlamenti államtitkár kabinetfőnöke tartott előadást. De mint Korzenszky Richárd, az apátság vezetője hangsúlyozta, a felkérés nem a külügyminisztériumi dolgozónak, hanem az egykori bencés diáknak, vatikán-szakértőnek szólt. 

A Vatikán először is egy földrajzi fogalom, Róma egyik dombja, a klasszikus hét dombon kívül, a Tevere túlsó partján található, régen a madárjósok használták. Innen jöhet a neve is, a Vaticanum, a hely, ahonnan a váteszek figyelték a madarak röptét - mutatta be a hely múltját Érszegi Márk Aurél. A történelmi korokban közeledve később Nero és Caligula ott emeltetett egy cirkuszt, azaz lóversenypályát, amiben az első igazán nagy keresztényüldözés is zajlott. Itt szenvedett vértanúságot Péter apostol, a hagyományok szerinti első római pápa. Ott is temettek el a cirkusz mellett lévő temetőben, ahol aztán később Constantinus megépítette a mai Szent Péter bazilika elődjét.

Korzenszky Richárd és Érszegi Márk Aurél a Tetőtéri esték legutóbbi összejövetelén (Fotó: Győrffy Árpád)


A Vatikán mai formában a 19. század utolsó harmadában alakult ki. Bár az olasz egységmozgalmak harcai során megszűnt a történelmi pápai állam, de helyette később létrehoztak egy városállamot, így a római pápa ma is egyszerre egyházi vezető és világi uralkodó, aki négy hivatalt visel egy személyben. Ő az egyetemes egyház legfőbb pásztora, a püspökök testületének a feje, Róma püspöke és világi feladatként ő Vatikán városállam uralkodója.

A világi hatalomra csak annyiban van szüksége, hogy lehetőséget, helyet, szabadságot, eszközt biztosítson számára az első három hivatal befolyásolástól mentes ellátásához, hangsúlyozta Érszegi Márk Aurél. Példaként hozta például azt, hogy a Vatikán saját állampolgárságot biztosít az ott, illetve a Vatikán képviseletében feladatott ellátóknak, akik ehhez vatikáni útlevelet használnak. Így nincsenek más államhoz - például Olaszországhoz kötve, szabadon mozoghatnak a világban.

Az előadó részletesen bemutatta a pápa különböző funkcióinak gyakorlását szolgáló szervezetek rendszerét, működését. beszélt az alig fél négyzetkilométeres városállam "országrészeiről", a különböző múzeumokról, a Szent Péter bazilikáról, a pápai palotaegyüttesről, a pápa kertjéről és olyan érdekességekről is, mint a Vatikán saját vasútállomása és helikopter leszállóhelye, vagy a pápa saját autóparkja.

Érszegi Márk Aurél szerint a Vatikán önálló államisága szabadságot ad a pápáknak az egyházi feladatok megfelelő ellátásához (Fotó: Győrffy Árpád)



Ma már a palotakomplexum nagy része múzeumként működik, ahol a pápa megosztja mindenkivel az elmúlt évszázadok során felhalmozott kincseket. Évente több mint ötmillió ember látogat el ezekbe a múzeumokba. Ez az evangelizációnak egy hatalmas lehetősége és eszköze, hisz a vatikáni múzeumba az is elmegy, aki a pápáknak egyetlen enciklikáját nem olvasná el, egyetlen szentbeszédét nem hallgatná. De akaratlanul is hat rá az a hit, ami ezekben a kincsekben megtestesül - idézte az előadó 16. Benedek véleményét a múzeum jelentőségéről. 

Ez persze azt is jelzi, hogy a bevezetőben használt négy az egyben fordulat nagyon visszafogottan írja le a mai Vatikánt, hisz a pápák közvetlen feladatai mellett van egy ötödik funkció is, a városállam a világ legfontosabb vallásturisztikai úticélja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!