Hírek

2013.11.19. 13:07

Vérszívó lakótárs

Veszprém - A napokban az egyik veszprémi diákkollégiumban találtak poloskát, három helyiséget fertőtlenítettek, ami azzal jár, hogy kiürítik a szobákat, bezsákolják a ruhaneműt mosásra, fertőtlenítik a berendezést, falvédőket, képeket.

Gombás Gabriella

Fél évvel ezelőtt a húszemeletes néhány lakását és a szomszédos helyiségeket fertőtlenítették, miközben a és a lakók kifogásolták a sajtónyilvánosságot, mert úgymond  a poloska  megjelenése csökkenti az érintett ingatlan értékét.

A poloskainvázió világjelenség, de nem beszélünk róla, mert tabu témának számít. Ezek a roppant kellemetlen vérszívó élősködők nem terjesztenek betegséget, talán ez az oka annak, hogy alig vannak adatok a terjedéséről. Az a Világtudomány honlapja Erik Schmolzot, a kártevők elleni szövetség németországi képviselőjét idézi, aki szerint a poloska a fél világot lerohanta, Ausztráliában, Dániában, Dubaiban, a téli olimpia előtt pedig a kanadai Vancouverben okozott nyugtalanságot, New York-ban a mozikba fészkelték be magukat. Európában az Egyesült Királyságokból terjed, de a Közel Keletről és Afrikából is hozzák.

- Az ágyi poloska a nappalokat szűk hézagokban, és repedésekben tölti, csak akkor jön elő amikor az ember már a mély álmát alussza. Ha egy lakás fertőzött, könnyen és gyorsan átmasírozik más lakásba is, különösen a panelekben, a legapróbb nyílásokon, a vezetékek mellett visszatér, ismét felbukkan és szaporodik - mondja Barcza Zoltán egészségügyi gázmester. - Nem érzékeny a tisztaságra, kizárólag az ember vonzza! Általában használt bútorokkal, régi festményekkel, könyvekkel hurcolják haza a lakók. Jó tudni, hogy a poloska akár fél évig is rejtőzködik táplálék nélkül, csak az ember megjelenésére indul akcióba. Irtása költséges beavatkozás és két alkalommal kell elvégezni ahhoz, hogy hatékony legyen. A poloskával az a gond, hogy megelőző fertőtlenítésre nincs lehetőség, csak akkor lehet irtani, ha már van.

Az élősködő terjedése korábban az elégtelen higiénés viszonyokhoz és a zsúfolt életkörülményekhez kötődött.  Az országos epidemiológiai központ a tapasztalatok és ismeretek felmérésére kérdőívét dolgozott ki, amelyet az aktívan dolgozó egészségügyi gázmesterek töltöttek ki. Kiderült, hogy a poloskairtás mennyisége öt év alatt csaknem 90 százalékkal növekedett, elsősorban a fővárosban. Információink szerint balatoni luxusszállókban és megyei „csúcslétesítményekben" is volt már poloskairtás, a lakótelepeken pedig egyre gyakrabban hívják a szakembert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!