Hírek

2013.12.10. 08:39

Zárkát, irodát rendeztek be

Veszprém - A volt várbörtönben berendeztek egy zárkát, mellette egy fegyőri irodát, amelyeket főleg középiskolásoknak mutatnak majd be.

Mátételki András

Dr. Litkei-Szabó Anita érdeklődésünkre elmondta, a napokban átadott kétszemélyes cellában emeletes ágy, asztal, két szék, két fémszekrény kapott helyet, a mosdó melletti vécét függöny választja el. A mellette lévő helyiséget börtönőri irodának rendezték be, ahol az asztalon korabeli írógép, piros és fekete telefon található, a falon rendszerváltás előtti címer lóg.

A törvényszéki titkár hozzátette, a Nyitott bíróságok program keretében elsősorban a középiskolások érdekelődésére számítnak, akiknek kollégái osztályfőnöki órákat is tartanak az igazságszolgáltatásról az iskolákban. (Más csoportokat is fogadnak, de mindenkinek előre kell időpontot egyeztetni.)

A veszprémi várbörtönt 1853-ba adták át a jelenlegi formájában. Harmincnégy évvel később itt kapott helyet a királyi törvényszék is. Ezt 1905-ben lebontották és a hozzá tartozó telket kibővítve új törvényszéki épületet emeltek. Napjainkban a tíz évvel ezelőtt bezárt várbörtön egyes helyiségeit irattárnak használja a törvényszék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!