Hírek

2013.12.08. 16:20

Számít a véleményük: idén is megszondázták a balatoni horgászokat

Van és nincs is törpeharcsa a Balatonban; a halradar használatát akár meg is tilthatnák a tavon – ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokat szereztek a legutóbbi horgász „közvélemény kutatás” során.

Tremmer Tamás

A horgászok véleménye számos csatornán eljut Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt-hez, kapnak emaileket, leveleket, telefonokat. Munkatársaik a vízparton is gyakran találkoznak horgászokkal, akár az ellenőrzések során, vagy éppen a haltelepítések alkalmával. Ugyanakkor keresik is az alkalmat arra, hogy megkérdezzék a horgászokat a Balaton halgazdálkodását, a társaság tevékenységét érintő kérdésekről.

Egyebek mellett ezért is vesz részt a BHN Zrt. különböző kiállításokon, fesztiválok. A legutóbbi „horgász show”-n szokásukhoz híven ismét „közvélemény kutatást” végeztek, tudtuk meg Füstös Gábor vezérigazgatótól. A kérdőívet kitöltők döntő többsége húsz napnál kevesebbet horgászott idén a Balatonon, s nagyjából ugyanennyien kevesebb, mint tíz darab méretkorlátozással védett halat fogtak. Érdekesnek tűnik, hogy válaszadók fele teljesen betiltaná a radar használatát a tavon. Hasonló arányban voksoltak arra a válaszlehetőségre is, amely a tavaszi bőséges fogások idején tapasztalt anomáliákra rákérdezve azt a lehetőséget vetette fel, hogy általános horgászati tilalom bevezetése lenne indokolt a Balaton befolyó vizein, amennyiben az idei évhez hasonló sűrűségű halállomány úszna fel a tóból az áradások idején.

Érdekes megoszlást mutatott a törpeharcsa állomány megnövekedésével kapcsolatos kérdésük is. A válaszadók majd fele szerint rendkívül elterjedt a törpeharcsa a Balatonban, míg majdnem ugyanennyien azt válaszolták, hogy még nem találkoztak ezzel a hallal a tóban.

Arról is megkérdezték a horgászokat, hogy szerintük hol kellene végezni a haltelepítéseket. Itt két válasz dominált: több mint a felük a jelenleginél is több telepítési pontot tartana helyesnek, míg majd 40 százalékuk a haljelöléses vizsgálatok tapasztalataira támaszkodva jelölné ki azokat a telepítési pontokat, ahonnét a legjobb hatásfokkal szétúsznak a halak.

Balatoni horgászok (ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor)

A busaállomány gyérítésére vonatkozó kérdésre a többség az állított hálós halászat intenzitásának fokozását tartja a legcélravezetőbbnek, és csak kis százalékban voksoltak arra, hogy meg kellene tiltani a Balaton környéki tógazdaságokban a busa tartását és tenyésztését a tóba való beszökés megakadályozására. (Holott a halbiológusok azt gyanítják, hogy ilyen forrásokból pótlódik a busaállomány.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!