Hírek

2014.01.19. 13:35

Kinek szól a félévi bizonyítvány?

Veszprém - Múlt héten pénteken véget ért az első félév, az iskolákban megtartották az osztályozóértekezleteket, a félévi bizonyítványokat péntekig kell megkapniuk a diákoknak.

Marton Attila

Erről Schindler Lászlóné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszprémi tankerületének tanügyigazgatási referense tájékoztatta a Naplót. A bevezetőben említett időpontok az általános és középiskolákra egyaránt érvényesek.

A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában hétfőn tartják az osztályozó értekezletet, a félévi bizonyítványokat pénteken osztják majd ki, mondta érdeklődésünkre Csunyiné László Judit, az 1. a osztály tanítója. Az elsősök és a másodikosok rövid szöveges értékelést kapnak a teljesítményükről, érdemjegyekkel először második év végén értékelik a munkájukat. Az ellenőrzőbe írt félévi jegyek nem okozhatnak meglepetést a diákoknak, mert a szaktanárok megbeszélik velük, az elmúlt hetekben pedig a gyerekek javíthattak is. A nyolcadikosok esetében különösen fontosak a félévi osztályzatok, azok ugyanis már beleszámítanak a továbbtanulásba.

Fülöp Tamás pszichológus szerint az első kérdés ilyenkor az, kinek szól a félévi bizonyítvány?

Fülöp Tamás pszichológushoz gyakran fordulnak azzal a kérdéssel, büntethető-e a gyermek egy-egy rosszabb bizonyítvány után, s azt is sűrűn megkérdezik tőle, hogyan jutalmazza a szülő a sikeres eredményeket. A szakember szerint az első kérdés ilyenkor az, kinek szól a félévi bizonyítvány? Szerinte a többség egyértelműen úgy fogalmazna, az eredmények kizárólag a gyermek teljesítményét tükrözik. Mielőtt a szülők kézbe veszik a gyermek bizonyítványát, emlékezzenek vissza az elmúlt fél évre, mi mindent tettek meg ezért az eredményért, mint szülők?

A pszichológus úgy véli, a szülőknek a következő kérdéseket kell feltenniük maguknak: mennyi időt szántam arra, hogy a gyerekemmel együtt tanuljak? Osztoztam-e a bánatában vagy örömében? Segítettem-e neki, amikor egy nehéz tananyaggal küszködött? Együtt voltam vele lelkileg, amikor szorongott egy feleléstől vagy beszámolótól? Gondoltam-e rá, amikor tudtam, hogy felelni fog vagy dolgozatot ír? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolta a szülő, döntse el magában, magának milyen bizonyítványt adna, s csak ezután értékelje gyermeke bizonyítványát, ajánlja Fülöp Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!