Hírek

2014.01.14. 10:15

''Feltette'' Sólyt a térképre

Sóly – Bikádi László Károly polgármesterként „feltette” Sólyt a térképre. A lelkésznek azonban a községvezetésből egy ciklus elég volt, másodszor már nem indul.

Kovács Erika

– Csak nem csalódott?

– Nem, dehogy! A környezetem és a saját meglátásom is az, hogy Isten gazdagon megáldotta polgármesterségemet! Sóly kulturális élete messze felülmúlja a kategóriájába tartozó településekét, ráadásul mindezt nem pénzzel, hanem ötletekkel és jól csoportosított forrásokkal, valamint a munkánkat értékelni tudó támogatóink segítségével értük el. Sikerült 1.5 kilométer utat aszfaltossá tenni, járdát építeni. Folyik a vízelvezető rendszer újrahasználhatóvá tétele, a ciklus végére térkövezett lesz a temetőnk. A falukép rendezett és tiszta, köszönhetően Vajda Géza alpolgármesternek, aki a közhasznú munkásokat irányítja. Sikerült kitiltani a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveket is a faluból így, ha kijavítani nem is tudtuk, de legalább a további romlását lelassítjuk a településen áthaladó közútnak. Ráadásul még ebben a ciklusban készül el a rég vágyott felüljáró a nyolcas út felett, és így évente 8-12 halálesettel lesz kevesebb. 

– A település példaértékű összefogást alakított ki az egyházakkal és a civil szervezetekkel.

– Amikor polgármesterré választott a népakarat, egyértelmű volt, hogy mindazokat a lehetőségeket, amiket mint lelkész, és kuratóriumi elnök megtanulhattam, polgármesterként a falu hasznára kell fordítanom. Így alakult, hogy a tájházat az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány vállalta magára és hozta létre, tartja fenn és bővíti, ha pályázataink sikeresek lesznek. A falugondnoki szolgálatot a református egyházközség tartja fenn, és minden ötlet megvalósulásakor azt mérlegeljük, hogy a település életének mely szereplői tudnak leghatékonyabban létrehozni és üzemeltetni egy aktuális projektet a falu javára. 

– Sóly ezer éves templomáról a leghíresebb. Hogyan látja ennek az értékes műemléknek a jövőjét?

– Erre egyszerre vagyok a legbüszkébb, és ez a legfájóbb pontom ma is. Polgármesterré választásomkor meg voltam győződve, hogy a ciklus végére legalább is elkezdődik a teljes restauráció, és helyreállítás. Ehhez képest pedig épp csak annyit értünk el, hogy a felszíni vizeket el tudtuk vezetni a régi malomárok helyreállításával. Soha nem voltam ennyire még hálás néhány százezer forintért egy miniszternek, mint dr. Navracsics Tibornak. Ráadásul az ő közreműködésével lett Történelmi emlékhely templomunk, bekerült az országos köztudatba, így EU-s pályázatnál előnyt élvezhetünk. Munkánk egyik legnagyobb elismerése a történelmi emlékhely cím, mert végre államilag is elismertték általa, hogy a magyar államiság szülőhelye Sóly!

Bikádi László református lelkész szerint a közjó szolgálata nem kötődik polgármesteri székhez



– Vannak még tervei?

– Szeretném ha végre megállapodás születne Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány és az önkormányzat között és befejeződhetne a helyi szabadtéri színpad építése. Be kell fejeznünk a rendezési terv tavaly elkezdett felülvizsgálatát, mely most először lakossági egyeztetések során nyerheti el azt a formát, amit a sólyiak felvetéseiből állít össze a tervező. 

– Indul jövőre, a következő választásokon?

– Nem, bár sikerült jó néhány eredményt elérni, de ez sosem az én egyedüli érdemem volt. Mindig voltak és vannak barátok,segítők, támogatók, akikre támaszkodhattam, és akik éppúgy szeretik ezt a falut mint én. Valóban a lelkész, a polgármester, a kuratóriumi elnök szerepe a leghálásabb, hiszen mindenki őt ismeri. Ugyanakkor Papp Attila, Dinya Tamás, Gondos Béla, vagy épp a családom velem együtt csapatként mozdítottuk elő és fogjuk segíteni ezután is Sóly fejlődését. Azt hiszem pont a barátaim kedvéért mondom azt, hogy egy ciklus elég volt, másodszor már nem indulok. Itt az ideje, hogy újra a családomnak és az elmúlt két év alatt a Dunántúl egyik legnagyobb házi segítségnyújtó szolgálatává váló gyülekezeti szociális kezdeményezésnek szenteljem magam. Ez a Boldog Keresztyén Diakónusok (BKD) Csapata, valamint a család kerül most ismét előtérbe az életemben. Szeretném, ha apaként és lelkészként épp olyan sikeres tudnék lenni, mint polgármesterként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!