Hírek

2014.02.27. 15:51

"Nem engem köröz az Interpol!"

Egy görög vagy török rendszámú autóval kevernek össze úton, útfélen, amit az Interpol köröz. Mindamellett új forgalmimat is körözik a régi helyett – ezzel kereste meg lapunkat Csendes Lajos veszprémi üzletember.

Kovács Erika

- Először még nem vettem különösen zokon, amikor megállítottak, és mondták, hogy az enyémmel azonos rendszámú autó szerepel az Interpol körözési listáján. Aztán amikor ez sorozatosan megismétlődött, már kezdtem bosszankodni, mert több volt, mint kellemetlenség – kezdi történetét a veszprémi rendezvényszervező férfi. Tudomása szerint az Interpol egy nemzetközi rendőrségi szervezet, amit azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országokon átívelő bűnözés visszaszorítása érdekében. Csakhogy ő nem bűnöző, hanem tisztességes ember, aki nem tehet arról, hogy ilyen helyzetbe került.

Amikor megvette az autóját, kellett róla készíteni eredetvizsgálatot is, és azt nem érti, hogy például akkor miért nem derült ki a probléma? Az okmányirodán sem derült ki semmi, ahol két alkalommal is elkészítették a forgalmi engedélyt. Ezt is érthetetlennek tartja Csendes Lajos. Ott azt tanácsolták neki, hogy saját költségére cseréltesse ki a forgalmit, a rendszámot és az egyéb okmányokat.

Az őt ért kellemetlenségek ezzel még nem értek véget, a baj akkor tetőzött igazán, amikor felesége táskáját ellopták, benne az autó irataival, köztük a forgalmi engedéllyel. Annak rendje módja szerint nekiláttak az irat pótlásának, elkészíttették az újat.

Nagyvázsonynál az őt megállító rendőrnek már előre mondta, hogy tudja, körözik a rendszámát, ami valójában nem is az övé, de mielőtt folytatta volna, az igazoltató rendőr megjegyezte neki: ennél nagyobb baj is van. A forgalmi engedélyét is körözik, mert véletlenül az került a körözési listára az elveszett, régi helyett. Erről úgynevezett lopási jegyzőkönyvet azóta is magával hordja, hogy ezzel is igazolja, hogy miért van új forgalmi engedélye.

– Üzletemberként gyakran járok külföldre, így Ausztriába is, rá sem merek gondolni arra, hogy mi lenne akkor, ha mondjuk egy nagy osztrák autópályán történő ellenőrzésen kiszúrnak, és ott vajon elhinnék-e az ártatlanságomat bizonygató magyarázkodásomat?

Az üzletember nem érti azt, hogy vajon miért kellene neki rendeznie a szinte már ironikus helyzetet? Az autó ráadásul cégautó, jelentős utánjárással, és nem beszélve idővel járna az, hogy mindent megváltoztasson, átírasson, módosítson egy rajta kívül álló, rendkívül kellemetlen helyzet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!