Hírek

2014.02.04. 16:30

Valóban ingyenes a pénzfelvétel?

Kemény büntetésre számíthat az a pénzintézet, amelyik áthárítja az ingyenes pénzfelvétel miatt adódott bevételkiesést.

Ezt állítja Binder István a bankfelügyeletként is működő Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője. Sajtóinformációk szerint nehéz elképzelni, hogy lenyeljék a bankok a kiesést. Január 20-áig az ügyfelek negyven százaléka igényelte az ingyenes készpénzkivételt, és az igény folyamatosan tovább nő. Aki ezt azután jelzi bankjához, legkorábban márciustól vehet fel ingyen készpénzt. A kormánypárt a kedvező lehetőség bővítéséről beszél, a bankok fogukat szívják, a felügyelet pedig büntet, ha kell.

Az MNB164 pénzforgalmi szolgáltatónál vizsgálja, szabályosan vezetik-e be az ingyenes készpénzfelvételt – mondta kérdésünkre Binder István. Adatokat kérnek, amiket értékelnek. Az elsődleges adatok szerint több pénzügyi szolgáltatónál felmerülhet alapos gyanúja, hogy költségeket a jogszabályi előírásokkal ellentétesen emelték. Ha a jegybank jogszabálysértést állapít meg, nemcsak szankciót, például bírságot vet ki a pénzügyi szolgáltatóra, hanem vissza is fizetteti a jogtalanul elvont pénzt a fogyasztóknak.

Emlékezetes: a tranzakciós illetékkel kapcsolatban tavaly két banknak 280 millió forintot kellett visszautalnia, mert az ügyfelekkel próbálta megfizettetni veszteségeit. A jogszabály, azaz a hitelintézeti törvény kizárja, a havi kétszeri ingyenes, maximum 150 ezer forintnyi készpénzfelvételkor a hitelintézetek bármilyen költséget emeljenek az ügyfelek számára. Nemcsak új díjat nem lehet bevezetni vagy a díjszámítási módon változtatni, de a meglévő, változatlan számítási díjaknál sem lehet az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást tenni.. Január 20-ig a nagybankoknál, vagyis a tizenegy legnagyobb hazai hitelintézeti csoportnál 2,6 millió ingyenes készpénzfelvételi igénylést fogadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!