Hírek

2014.03.03. 19:05

Egyik iskolában sem okoz gondot a mindennapos tesióra

Veszprém - Nem okoz problémát az általunk megkeresett iskoláknak a mindennapos testnevelés lebonyolítása.

Marton Attila

Megfelelőek a személyi és a tárgyi feltételek is az órák megtartásához, mondta érdeklődésünkre dr. Górné Fazekas Ágnes, a veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola igazgatója. Megkönnyíti helyzetüket, hogy az iskola tornaterme kettéosztható, így a zsibongóval együtt párhuzamosan három testnevelésórát is meg tudnak tartani. A mindennapos testnevelést 2012 szeptemberétől vezették be az 1., az 5. és a 9. évfolyamokon felmenő rendszerben, vagyis az idei tanévben az alsó és a felső tagozat, valamint a középiskola első két évfolyamában is kötelező hetente öt testnevelés órát tartani.

A második és harmadik osztályban hetente egy órát kivált az úszás, a Cholnoky iskolában emellett a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió vezetője tart olyan foglalkozásokat, amelyek kiváltanak egy tornaórát, míg a sportolni járó felsősök két testnevelésórát válthatnak ki az egyesületi edzéssel. Dr. Górné Fazekas Ágnes úgy véli, a gyakori tornaórák révén számos sportágat megismerhetnek a gyerekek, és lételemükké válhat a mozgás. Az igazgatónő kérdésünkre elmondta, szeptembertől is meg tudják oldani a gyerekek elhelyezését.

A sporttagozattal is rendelkező veszprémi Simonyi Általános Iskolában sem okoz problémát a mindennapos testnevelés, mondta Máhl Krisztián, az iskola tornatanára. Az iskolának van egy kisebb és egy nagyobb tornaterme, valamint az aula is alkalmas az órák lebonyolítására, az alsós ének-zenei tagozatosok például a testnevelésórát kiváltva néptáncot tanulnak ott. A gyerekek fejlődésében elsődleges, hogy sokat mozogjanak, valamint azért is, hogy kialakítsuk bennük a mozgásra az igényt, állítja a szakember. Közvetlen hatása a tornaórának, hogy emeli a pulzusszámot és javítja a vérkeringést, vagyis pozitívan hat a diákok szervezetére is. A szaktanár azért is fontosnak tartja a mindennapos testnevelés bevezetését, mert míg egy-két évtizeddel ezelőtt szabadidejükben a gyerekek bicikliztek és fociztak a grundon, mára ez megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!