Hírek

2014.03.08. 14:24

Vállaljuk a ránk bízott feladatot

Veszprém - Vállaljuk a ránk bízott feladatot, a nehézségekben a családban, együtt keressük a megoldást és őrizzük meg nyugalmunkat, mondta Böjte Csaba ferences szerzetes, aki a Veszprémi Főegyházmegye szombati családos nagyböjti lelkinapján tartott előadást a Padányi iskolában.

Balla Emőke

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja idén is megszervezte a családos nagyböjti lelkinapot. A Padányi Biró Márton Katolikus Iskolába a főegyházmegye egész területéről érkeztek hívek, mintegy ötszázan, hogy nagyböjt elején lelkiekben töltekezzenek, azonos élethelyzetben lévő családokkal együtt legyenek, megosszák örömeiket, gondjaikat. A program szentmisével kezdődött, amit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált. Az óvodás és iskoláskorú gyermekek számára kézműves foglalkozásokat, játékokat szerveztek, de voltak, akik inkább Böjte Csaba atya előadását választották.

A ferences szerzetes közvetlen, barátságos stílusában mindenkihez szólt, kicsik és nagyok értették mondanivalóját. A Lukács evangéliumában szereplő bibliai történet alapján - amikor a tizenkét éves Jézus húsvét ünnepe után ott maradt Jeruzsálemben és szülei hiába keresték őt - beszélt a család szerepéről.



A Mennyei Atya mindnyájunknak adott feladatot, amit vállalnunk kell, nem lehet kitérni előle, mondta Böjte Csaba. Érdemes tudatosan és alázatosan vállalni a ránk bízott feladatot, ez üdvösségünk záloga. Isten tudja, miért enged meg egy-egy  kudarcot, nehézséget az életünkben, de nem szabad félni a feladattól, megfutamodni.

Saját példáját említette, miként vállalta ő a dévai árvákat, pedig sokszor érezte, hogy az meghaladja az erejét. Fontos, hogy a gondokban, nehézségekben a családtagok együtt keressék a megoldást, együtt oldják meg a problémákat. Férj, feleség, gyerekek bátorítsák, bíztassák, segítsék egymást, együtt könnyebb küzdeni a gonosz ellen. Nehézségek idején is őrizzük meg nyugodtságunkat, higgadt hangnemben forduljunk a másik felé. Kevesebb civakodás lenne, kevesebb sebet ejtenénk egymáson, ha nyugodtak maradnánk.

Böjte Csaba előadása után a dévai gyerekek adtak műsort. Ebéd után a felnőtteknek csoportos foglalkozásokat szerveztek, különböző témákban: kapcsolati krízis, szegénység, idősek, elváltak és rendezetlen házasság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!