Hírek

2014.04.16. 14:30

Bajnai Gordon: Magyarország többre képes

Veszprém - Rossz kompromisszumot nem akarunk kötni, nyilatkozta Bajnai Gordon, az Együtt PM Szövetség vezetője, akit nemcsak az EP-kampányról, de az ország-gyűlési választás eredményéről, a parlamenten kívüli politizálásról is kérdeztünk.

Balla Emőke

- Hogyan értékelte a választási vereséget?

- Mindenáron változást akartam. Nekem személyesen is csalódás az, ami történt, de ezt ki kell mondani, szembe kell nézni vele, és gyorsan meg kell értenünk, miért nem sikerült Magyarország polgárainak többsége számára vonzó ajánlatot tenni. Azért tértem vissza a politikába, mert meggyőződésem, hogy Magyarország többre képes és jobbat érdemel. Magyarországon rossz kormányzás zajlik, a kormány elszegényíti ezt az országot, elveszi a jövőt és a reményt.

- Csak önök, vagy a többi, kormányváltást akaró párt is levonja a konzekvenciát?

- Az ítéletet közösen szenvedtük el, de mindegyik önálló, mindegyiknek magának kell elvégezni az értékelést. Egy demokratikus pártban az a szokás, hogy ilyenkor összehívunk egy tisztújító és program-újraalkotó kongresszust, mi ezt június elején megtesszük. Ugyanakkor alakul az új parlament, ahol az Együttnek és a PM-nek lesznek képviselői, közben elkezdődött az európai parlamenti választás, ami lehetőség a szépítésre. Visszavágóra nem, csak szépítésre, de ez sem kevés. Visszaadhatjuk kicsit az önbecsülését Orbán Viktor ellenzékének. Abban a választási rendszerben, amit nem Orbán Viktor alkotott meg, hanem az európai szabályok alapján jött létre, lehetőség van külön-külön megmérni, kinek mennyi a szimpatizánsa.

- Focihasonlattal élt, van lehetőség a szépítésre. A pálya azonban nem ugyanakkora és a tét sem akkora. A visszavágóra négy évig kell várni.

- Ez igaz. Legnagyobb tétje az országgyűlési választásoknak van. A belpolitika szempontjában az európai parlamenti választások látszólag kisebb téttel bírnak, de most különös jelentőséget ad ennek az, hogy megmutathatjuk, Magyarország nemcsak " Orbánisztán" , létezik egy normális, békés európai Magyarország, és ennek nagy tábora van ebben az országban. Ez az alapja annak, hogy Magyarország, miután hamarosan kiderül az orbáni út kudarca, visszatérjen egy gyarapodó, békés európai állam útjára.

Jó, ha az ember önkritikusan megnézi, mik az erősségei és a gyengéi. Az én erényeim nem a parlamenti politizálásban vannak, mondta Bajnai Gordon, az Együtt PM Szövetség vezetője (Fotó: Penovác Károly)

 

- Azt nyilatkozta, nem ül be a parlamentbe.

- Jó, ha az ember önkritikusan megnézi, mik az erősségei és a gyengéi. Az én erényeim nem a napi parlamenti politizálásban vannak. A választókat nem éri hátrány, a pártom ott van, a pártom nézeteit a képviselők képviselik. Én egyéb területeken hasznosabbat és többet tudok tenni azért, hogy Magyarország ne térjen le az európai fejlődés útjáról.

- A mandátumot átveszi.

- Átveszem és továbbadom. Az elmúlt másfél évben sem voltam, sőt, soha életemben nem voltam parlamenti politikus. Voltam már miniszter, miniszterelnök, az elmúlt másfél évben az ellenzéki politika egyik vezetője, de ezt meg tudtam tenni anélkül, hogy parlamenti mandátumom lett volna. A következő feladatom, hogy az európai parlamenti kampányban vezessem a pártomat.

- Készülnek az önkormányzati választásra is?

- Azt kell elérnünk, hogy legyen Magyarországon néhány olyan sziget, ahol nem ''Orbánisztán'' szabályai uralkodnak kizárólag, legyenek a békés, nyugodt életnek, a demokráciának szigetei. Ilyen sziget lehet például Veszprém vagy Budapest, ha győzünk az önkormányzati választáson.

- Hogy érti ezt? Hogyan lehet Veszprém a béke szigete?

- Ha sikerül olyan önkormányzatot, polgármestert választani, aki egy nyugodt, nyitott, békés, gyarapodó várost próbál itt teremteni. De ne szaladjunk ennyire előre.

- Ne szaladjunk, csak az európai parlamenti választásig. A korábban összefogást sürgető pártok most külön méretnek meg.

- Az elmúlt időszakban kötöttünk sokféle kompromisszumot, ezekből levonjuk a tanulságokat. Az orbáni választási rendszerben, éppen azért, hogy elérjük a céljainkat, szövetségeket kell kötni, az Európai Parlamentben erre nincs szükség. Rossz kompromisszumot nem akarunk kötni. Ezért mondtuk, miután kiderült, hogy egy képviselő hiányzik a parlamenti frakcióhoz, nem fogunk elvtelen alkut kötni csak azért, hogy frakciónk legyen.

- Nem a parlamenten belül akar politizálni.

- Az új házszabályok és a Fidesz kétharmada rendkívüli mértékben csökkentették a parlament politikai súlyát, ami beleillik ebbe az orbáni világba. Ha azt akarjuk, hogy megszerveződjön az a Magyarország, amire vágyunk, nem a parlamentben, hanem azon kívül kell megszervezni. Civil mozgalmakban, a szabadság kis köreiben, területi helyi szervezetekben.

- Ezek már léteznek?

- Dolgozunk rajta. Vannak előzményei. A mi pártunkat eleve civil mozgalmak hozták létre.

- Milyen jövőt képzel magának? Marad a politikában?

- Eddig sem a politikából éltem, de mindig éreztem felelősséget azért, hogy Magyarországon mi történik. Ez nem fog változni a jövőben sem.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!