Hírek

2014.05.12. 18:05

Drága mobilozás: kinyomni is tilos

A híváselutasítása is mobiltelefon-használatnak minősül, ezért büntet a közelmúltban a rendőrség.

Kovács Erika

- Kihangosítva vagy headsettel lehet telefonálni, akkor nem büntetnek - tudtuk meg Gaál Csaba rendőrségi szóvivőtől.

Lehet inni, enni, sminkelni az autóban, de mobiltelefont kinyomni nem. Egy hazánkfia nemrégiben szabályos akart lenni és kinyomta az érkező hívást, ezt a mellette ülő is tanúsította, mégis megbüntették. Hiába fordult bírósághoz, még a Kúria is jóváhagyta a rendőrségi szigort jogszerűnek ítélő döntéseket. A sofőr a jegyzőkönyvben nem ismerte el a szabálysértést, mert nem telefonált, kinyomta a mobilt.

A veszprémi Szabó Balázs soha nem telefonál kézben tartott mobillal, kihangosítót használ (Fotó: Penovác Károly)

A rendőrség a közigazgatási bírságot a Kresz megsértésére hivatkozva szabta ki, mondván: a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat. Az illető fellebbezett, amit a rendőrség azzal utasított el, hogy a beérkező telefonhívás elutasítása is a telefon használatának minősül. A gépjármű vezetője bírósághoz fordult, ahol elsőfokon úgy döntöttek, hogy az még nem szabálysértés, ha valaki vezetés közben a kezében tartja a mobilt. Az viszont már büntetendő, ha a telefon bármilyen funkcióját használja. Az ügy egészen a Kúriáig jutott, mely a felülvizsgálati kérelmet hasonló indokokkal utasította el.

A legfelsőbb bírói fórum kimondta: a mobilhasználat a telefonhívás fogadását, kezdeményezését, valamint a hívásfogadás visszautasítását is magában foglalja, hiszen a mobiltelefon használata azt jelenti, hogy a gépjárművezető vezetés közben a mobiltelefon egyes funkcióját igénybe veszi. Gaál Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is azt hangsúlyozza, hogy a gépkocsi – de a kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű – vezetője is menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat. Ezért minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a sofőr mobiltelefont használ, és ezzel figyelmét akár egy pillanatra is elvonja a vezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!