Hírek

2014.05.29. 17:55

Nyertek az iszapkárosultak - Fizetnie kellene a Mal Zrt.-nek

Tizennégymillió forintot ítélt meg a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében Horváth Károlynak és családjának a vörösiszap-katasztrófa során elszenvedett sérüléseikért.

Kovács Erika

Dr. Németh Ákos ügyvéd lapunknak elmondta: a család nagyon örül annak, hogy a bíróság jogosnak látta nem vagyoni jellegű követelésüket, amit égési és lelki sérüléseikért kértek. A családfőnek és feleségének négy-négy millió, a két gyereknek hatmillió forintot ítéltek meg, egyelőre nem jogerősen.

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-nek a törvényszéki ítélet értelmében tizenöt napon belül kell fizetnie. Amennyiben ezt nem teszi meg, a családnak a felszámolónál kell jeleznie követelését – közölte dr. Németh Ákos. Szerinte problémát jelent, hogy a Horváthékéhoz hasonló követelések úgynevezett D kategóriások, meglehetősen hátul vannak a sorban. Megelőzi őket például a felszámoló díja, valamint az állam általi, a közterheket érintő követelés, ilyen többek között a környezetvédelmi bírság.

Hány évet kell várnunk a pénzünkre? – kérdezi Horváth Károly és felesége, akik megégtek és elveszítették mindenüket (Fotó: Penovác Károly)

Horváth Károlyék eddig ötezer forintot fizettek be a felszámolónak azért, hogy egyáltalán a listára kerülhessenek, ezt ki kell egészíteniük egy nagyobb összeggel, amely elérheti a több százezer forintot is. Az ügyvéd ezt nem tartja helyénvalónak, tudomása szerint a családnak nincs is ennyi pénze erre. Emiatt – amennyiben a cég nem fizet a családnak – azt tervezi, hogy a Belügyminisztériumhoz, illetve a devecseri kármentesítési alaphoz fordul. Utóbbit civilek hozták létre az iszapkárosult emberek számára, hogy enyhítsék veszteségeiket, kárukat, segítsenek az életükön.

Horváth Károlyék a helyszínen hallgatták meg az ítéletet, az asszony sírt örömében. Azt mondták, hogy elégedettek a döntéssel, erkölcsileg is megnyugvást ad nekik. A legnagyobb öröm az volt számukra, hogy a bíróság ítélete szerint a Mal Zrt. vétkes az ügyben. A kérdés az, hogy miből fizetik ki nekik a meg- ítélt összeget? Pénzük nincs, mert jelenleg is adósságot görgetnek maguk előtt. Azt sem értik, miért kell egyáltalán sorban állniuk jogos követelésükért, amelyre éveket várt a devecseri család. Hány évet kell várni a pénzünkre? – kérdezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!