Hírek

2014.05.22. 17:05

Többen már megnyitották a strandszezont

Körkép - Tizenhét Celsius fokos hőmérsékletű, hatalmas mennyiségű és kiváló minőségű vízzel és többnyire változatlan árakkal indul az idei strandszezon a Balatonnál.

Győrffy Árpád

Balatonfüreden az Esterházy és a Kisfaludy strand egész éven át folyamatosan nyitva volt, ettől a héttől már az alapvető higiénés szolgáltatásokat is biztosítják, nyitott mosdóval, működő szabadtéri zuhanyzókkal várják a vendégeket - mondta Ágoston Ferenc, a strandok vezetője. Mivel a pénztárak várhatóan csak pünkösdkor állnak üzembe, addig napközben is ingyen lehet strandolni.

Az idei szezon legnagyobb újdonsága náluk a Kisfaludy strandon készülő minigolfpálya. Ugyanott egy úszóstéget is felújítanak. Az Eszterházy strand gyermeköblénél vízi élményelemeket telepítenek a lídós partszakaszra, a nyugati mólón pedig egy kivilágított szökőkutat alakítanak ki esti látványosságnak.

A Skóciából érkezett Cheryl Show és Demus Ádám már megnyitott a szezont a Kisfaludy strandon (Fotó: Győrffy Árpád)


Balatonakaliban május 31-én nyitnak a pénztárak a tavalyi árakkal, mondta Koncz Imre polgármester. A strandon felújították a teljes parti sétányt, új bejárókat csináltak, zuhanyzókat építettek. Egy új épületet is ki alakítottak, amiben a játszóház és a strandkönyvtár mellett egy olyan üzlet lesz, ahol csak  egészséges gyümölcsökből készült termékeket árusíthatnak, amik elsősorban a térségben készültek. A strand különlegessége az önkormányzati üzemeltetésben lévő csúszda, amin napi 600 forintért lehet csúszkálni. 

Révfülöpön minkét strandon változatlan árakon, 450 forintos felnőtt belépővel fogadják a vendégeket az idei szezonban is - tudtuk meg Kondor Géza polgármestertől. A pénztárak itt június 1-jén nyitnak, de előtte is működnek már a strandok. A Császtai strandon komfortosították a régi hatszögletű kabinépületeket, a korábbi hat fülke helyett csak kettő marad mindegyikben. Az egyiket pedig teljesen egybe nyitották, mozgássérült illemhelyet és egyben pelenkázó szobát alakítottak ki belőle. Mindkét strandon felszerelik azt a víznyomással működő berendezést, amivel a kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen, biztonságosan, akár segítség nélkül is bemehetnek a vízbe. Ugyancsak a nehezen közlekedőket segíti, hogy a MÁV-val közösen akadálymentesre alakították a Császtai strandhoz vezető két vasúti átjárót.

Szabó Péter (balról) és Czuczor Gyula a vízi bejárót festi a révfülöpi Császtai strandon (Fotó: Győrffy Árpád)


A zánkai községi strandon is a mozgássérültek lehetőségeinek javítása volt a fő fejlesztés az idén, náluk kettőt is telepítenek a nyitásra mondta Filep Miklós. Ezen kívül egy hajóelemmel bővítik a játszóteret. A belépődíjak maradnak a tavalyiak, de ezt is csak június 1-től kell fizetni, addig ingyenes a strandolás. 

Balatonudvariban a község központjában és a Fövenyes településrész strandján is felszerelik a mozgássérültek bejutását segítő berendezést. A nagyobb fejlesztések itt a szezon után indulnak, mondta  Szabó László polgármester. Az árak maradtak a tavalyiak, a pénztárnyitás Udvariban június 12-én, Fövenyes két héttel később lesz. 

Alsóörsön sem emelkedtek az árak, tájékoztatott Hebling Zsolt polgármester. A szezonra a jelentős mennyiségű meder homokozással, új vízi bejárók beszerzésével, szabadtéri sporteszközök telepítésével, pelenkázásra, szoptatásra használható baba-mama szoba kialakításával készülnek. 

Balatonalmádi strandok egyik újdonsága, hogy az idei évtől bankkártyával is lehet fizetni a káptalanfüredi kisebbik strand kivételével - tudtuk meg  Viktor Zsuzsanna idegenforgalmi referenstől. A Wesselényi strandon két új büféépületet építenek, az idén is lesz strandkönyvtár. A belépődíjak nem változnak, csak a kabinárak nőnek 10 százalékkal. A pénztárakat már május 15-én megnyitották. A napi zárástól éjfélig itt is ingyenesek a strandok. 

Balatonfűzfőn május 24-én nyitnak a pénztárak mindkét strandon, a felnőtt jegy 10 százalékkal 550 forintra emelkedik, a gyermek jegynél 17 százalékos az emelkedés - tudtuk meg Nóti Attila városfejlesztési referenstől.

Mindkét strandon akadálymentes vízi bejáró létesül. A Fövenyes strandon játszóteret is fejlesztik különböző elemekkel, köztük egy hajó utánzattal. A nagyobb biztonság érdekében részleges térvilágítás építenek ki és négy kamerát is telepítnek. Az infó-kommunikációs akadálymentesítés keretében Braille-feliratú táblákat is elhelyeznek. 

Gyenesdiáson jelenleg is látogatható a strand, a szolgáltatások május 30-tól működnek, a pénztár pedig június 7-től üzemel - mondta Kovács Judit, a Tourinform iroda vezetője. A Diási Játékstrand kapuzata megújul, a főszezoni sorban állás csökkentésére plusz pénztárat alakítottak ki, illetve online jegyvásárlásra, és automatából való jegyvásárlásra is lesz lehetőség. Az árak nem változnak. A község mindkét strandján fejlesztik a játszótereket, többek között árnyékolókat is telepítenek a gyerekek védelmében. 

Keszthelyen a Városi strandon parti sétányt alakítottak ki és jelentősen bővítik az Wi-Fi-s internet szolgáltatás sávszélességét, kapacitását - tudtuk meg Csendes Antal, a Városi és a Helikon strand vezetőjétől. A strandok már jelenleg is nyitva vannak, a pénztárak várhatóan pünkösdkor vagy utána egy héttel nyitnak. A belépődíjak nem változnak. 

Balatongyörökön a strand pénztárak június 14-én nyitnak a két éve változatlan árakkal, addig ingyenesen működik itt is a strand - mondta Reitner Anikó, a Tourinform iroda vezetője. A strand mellett élménysétányt alakítottak ki a víz gyógyító hatására épülő élményelemekkel. A sétány több Kneipp pontot foglal magában, interaktív módon a kúrák lényegét is megismerhetik a sétálók. Új központi fogadóépület is építettek infokommunikációs ponttal, pénztárakkal, vizesblokkal és baba-mama szobával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!