Hírek

2014.07.05. 12:45

A fúvószenét ünnepelték Ajkán

Ajka - Háromnapos fúvószene fesztivált tartanak a hétvégén Ajkán a helyi bányász fúvószenekar 90 éves jubileumi évfordulója alkalmából.

Penk Tímea

A fúvószenekari találkozóra a városba látogatott a Balatonfüredi Fúvószenekar, Pápa, Sopron és Szombathely Város Fúvószenekara, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara és a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895.

 

Az ünnepi program pénteken indult koszorúzással az Ajkai Bányász Fúvószenekar egykori karmestereinek sírjánál. Csékúton Elek Mihályra, Ajkarendeken Vörös Jánosra emlékeztek. Szombaton térzenei koncertet adtak a fesztiválra érkező zenekarok a város különböző pontjain. A fesztivált Utassy István, az önkormányzat Humán és Népjóléti Bizottságának az elnöke nyitotta meg, aki felelevenítette a fúvószenekar megalakulásának a körülményeit. Köszöntőjében kiemelte, hogy a zene felemel és felszabadít, átalakítja hangulatunkat, erősebbé és bátrabbá tesz bennünket, s talán emberibbek is leszünk általa. A fúvószenekarok az agórán adtak koncertet, ezalatt a művelődési ház aulájában egy kiállítást láthattak az érdeklődök az Ajkai Bányász Fúvószenekar történetéről és sikereiről.

A szombat esti gálahangversenyen Schwartz Béla polgármester köszöntötte a jubiláló zenekart, amely elismerésre méltó és tiszteletet érdemlő teljesítményt nyújtott az elmúlt évtizedekben. A minősítő hangversenyeken arany és kiemelt arany fokozatot értek el az ajkai fúvósok, és Európa több országában is elismerték tehetségüket. A zenekar jelenlegi karnagya, a 37 éves Szücs Krisztián, három éve látja el a csapat szakmai vezetését. Az utóbbi évek egyik különleges szakmai megújulásaként egy közös lemezfelvételt készítettek a 30Y könnyűzenei csapattal. A polgármester megemlékezett a mazsorett csoportról is, amely több mint húsz éve csatlakozott a fúvósokhoz, színesítve a műsorokat és a fellépéseket.

A fúvós hétvége egy vasárnap délelőtti koncerttel zárul, amelyet a helyi strand területén adnak a gyöngyösi zenekar tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!